Cucuveaua pesedistă e stresată/ Ecaterina Andronescu: ,,Îmi dau foc în piața publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri.”

Cucuveaua pesedistă e stresată/ Ecaterina Andronescu: ,,Îmi dau foc în piața publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri.”

Politiciana care a ajuns în Parlament, „garantată” de Marian Vanghelie, este în centrul unei anchete de corupție fără precedent. Întreaga ei carieră universitară este strâns legată de PSD. Senatoarea PSD, Ecaterina Andronescu (66 de ani), nu va uita niciodată ziua de 26 septembrie 2014. Fost ministru al Educației în trei guverne, politiciana a aflat, printr-un comunicat sec al DNA, că procurorii cer ridicarea imunității parlamentare în celebrul dosar „Microsoft”. Acuzațiile: abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Primele reacții au arătat-o pe Andronescu dezorientată, sub impactul anchetei iminente și valului de infomații care veneau din televizor. „Niciodată de la nimeni nu am pretins, nu am luat vreun ban. Mi se pare culmea culmilor. Îmi dau foc în piața publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri,” nu știa ce să mai creadă Andronescu.

„Infractorul de serviciu”

În aceeași zi, într-o altă intervenție telefonică, când a fost prezentată, ea cu a spus cu obidă: „Aici infractorul de serviciu!”.

Într-un interviu, dat în 2010, Andronescu povestea că, inițial, a vrut să se facă învățătoare sau chimistă, și astfel a ajuns la Politehnică. A rămas ca asistent și a parcurs toate treptele, până la funcțiile de decan și rector.

„Garantat Vanghelie”

Cariera universitară s-a împletit cu cea politică, iar în 1995 a ajuns secretar de stat în Ministerul Educației și a intrat în PDSR/PSD. Invitația de a intra în partid a venit, firesc, de la Ion Iliescu.

„Până atunci n-am aparținut niciunui partid, era partidul de guvernământ atunci, PDSR-ul, și președintele partidului m-a invitat să fiu pe liste, pentru că, probabil, avea oarece apreciere pentru activitatea mea de secretar de stat,” mai povestea, în interviu, Andronescu.

În semn de apreciere, în 2002, Iliescu a decorat-o cu Steaua României în grad de cavaler

Cariera politică, pe scurt: de trei ori ministru, de trei ori deputat și este la al doilea mandat de senator. În 2012, ea a candidat pentru Parlament în sectorul 5 și a fost unul dintre senatorii „Garantat Vanghelie”.

Deținerea simultană a funcțiilor de rector și parlamentar i-a adus prima controversă, în 2011: acuzația de incompatibilitate făcută de ANI. Un an mai târziu, inspectorii de integritate au susținut că Andronescu a fost în conflict de interese când, în timpul mandatului acesteia, de ministru al Educației, a fost și manager în cadrul unui proiect POSDRU, funcţie în baza căreia a încasat aproape 40.000 de lei. Anul acesta, ea a câștigat ambele procese în instanță. În semn de apreciere, în 2002, Iliescu a decorat-o cu Steaua României în grad de cavaler

„Abramburica”

Modul în care a gestionat reforma învățământului în primul mandat de ministru i-a adus porecla de „Abramburica”. Fostul senator Radu F.Alexandru chiar a declarat la tribuna Parlamentului că „«Abramburica » este expresia reținerii de către părinți, comentatori, observatori ai modului în care s-a desfășurat reforma în învățământ”. „Este un personaj simpatic, dintr-un film, dar eu nu m-am supărat şi nu mă deranjează,” a fost replica promptă a senatoarei.

Senatoarea este căsătorită și are un băiat care lucrează în domeniul IT.

Acuzațiile DNA

Procurorii DNA spun că a pretins și primit bani sau calculatoare de la firma Siveco și alte societăți colaboratoare, pentru a asigura derularea unor proiecte de infomatizare cu ministerul. Unii martori, al căror nume nu a fost dat publicității, au explicat că cel care intermedia șpaga era afaceristul Claudiu Florică.

„Acest megacontract în jur de 200 milioane dolari a fost inițiat, negociat și controlat de Claudiu Florică în perioada 2001 – 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu și alți angajați ai Ministerului Educației și Cercetării, factori de decizie privitori la acest proiect. Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursă unică, deși nu exista nici un fel de impediment din punct de vedere tehnic pentru o licitație deschisă, respectiva decizie fiind luată de Guvern într-o ședință închisă și nepublică,” a declarat unul dintre martori. Sursa Evz.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!