Cuc: Am cerut o listă cu toate companiile care fac contestații de dragul de a le face, să o arătăm românilor

Cuc: Am cerut o listă cu toate companiile care fac contestații de dragul de a le face, să o arătăm românilor

Contractul pentru execuția Pasajului de la Domnești, blocat din cauza contestațiilor, va fi semnat în două săptămâni, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a precizat că a solicitat directorului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să îi întocmească o listă cu companiile care fac contestații la licitații "de dragul de a le face", pentru a le face numele publice.

"Din păcate, se continuă cu blocarea investițiilor majore în infrastructură prin contestații. Un exemplu este Pasajul de la Domnești, proiect pe care am reușit să îl deblocăm și în două săptămâni semnăm contractul pentru execuție. Era blocat din cauza contestațiilor. Procedura este în felul următor: se desemnează un câștigător, o altă firmă face contestația, se duce la CNSC, stă o perioadă de 20 de zile, după care se emite o decizie a CNSC, după care contestatarul este îndreptățit să se adreseze unor instanțe superioare, proiectul practic rămânând blocat. (...) Am vorbit și cu directorul CNAIR, l-am rugat să îmi întocmească o listă — să vedem și noi — cu toate acele companii care fac contestații, care pierd pe varii motive, să le facem publice să arătăm și noi românilor care sunt firmele care fac contestații de dragul de a le face, fără sorți de izbândă", a spus Cuc, la TVR1.

Potrivit acestuia, se lucrează la un proiect pentru achiziții strategice, unde vor fi incluse și investițiile în infrastructură, în sensul că după o anumită perioadă de contestare să se continue implementarea proiectului.

"Tocmai asta spunea și premierul Sorin Grindeanu, că lucrăm la un proiect pentru achizițiile strategice în care practic vor fi încorporate și investițiile din infrastructură, astfel încât să încercăm ca, după o anumită perioadă de contestare, să putem merge mai departe cu proiectul și să nu rămânem blocați până la hotărârea unei instanțe, cel puțin pe partea de transport lucrurile astea fiind devastatoare. Întârziem un obiectiv doi ani de la implementare pentru niște contestatari...", a explicat ministrul.

În altă ordine de idei, șeful de la Transporturi a mai spus că studiile de fezabilitate nu vor mai avea doar un cadru ilustrativ, ci vor conține standarde minime care trebuie respectate.

"Studiul de fezabilitate de acum înainte nu va mai avea doar un cadru ilustrativ, ci va fi o condiție categoric impusă de standarde minime care trebuie respectate. Până acum, avea cadru ilustrativ și antreprenorii puteau să modifice și în jos calitatea lucrărilor și în sus. Acum condiția minimă este impusă de studiul de fezabilitate", a precizat el.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…