Cuba elimină termenul "comunism" din proiectul noii sale Constituţii şi instituie dreptul la proprietate privată
Adunarea Naţională a Puterii Populare (Parlamentul) din Cuba a început sâmbătă dezbaterea textului unei noi Constituţii a ţării, care elimină termenul "comunism" şi include dreptul la proprietate privată, transmite agenţia EFE.
Varianta constituţională propusă dezbaterii, de sâmbătă până luni, celor peste 600 de deputaţi cubanezi menţionează doar "socialismul" ca politică de stat, a dezvăluit presa oficială, faţă de textul în vigoare din 1976 care consemna, la articolul 5, înaintarea "spre societatea comunistă".
"Aceasta nu vrea să arate că renunţăm la ideile noastre, ci că, în viziunea noastră, ne gândim la o ţară socialistă, suverană, independentă, prosperă şi durabilă", a argumentat săptămâna aceasta preşedintele Adunării Naţionale, Esteban Lazo, în timpul sesiunilor preliminare în care parlamentarii au analizat propunerea de reformă constituţională.
Pentru a apăra suprimarea termenului "comunism", Lazo a susţinut de asemenea, potrivit publicaţiei de stat Granma, că situaţia actuală din Cuba şi contextul internaţional diferă mult în comparaţie cu anul 1976.
Foto: (c) Abel Padrn Padilla / EPA
Pe de altă parte, articolul 21 al noului text supus dezbaterii recunoaşte "alte forme de proprietate precum cooperativa, proprietatea mixtă şi proprietatea privată" şi admite investiţiile străine ca "o necesitate şi un element important al dezvoltării".
Articolele dedicate economiei în noul text sunt mult diferite faţă de actuala Constituţie cubaneză, care recunoaşte doar proprietatea de stat şi cooperativa agricolă, în conformitate cu modelul de stat comunist impus de fostul lider Fidel Castro, după Revoluţia din 1959.
În plan politic, textul proiectului confirmă că nu vor exista schimbări în "caracterul socialist al sistemului politic şi social" şi menţine ca "forţă conducătoare supremă" Partidul Comunist Cubanez (unicul legal), însă instituie postul de preşedinte al Republicii, limitează mandatul acestuia la zece ani şi propune crearea unei funcţii de prim-ministru.
O altă schimbare preconizată de reforma constituţională de la Havana propune definirea căsătoriei ca "uniune între două persoane", ceea ce ar deschide poarta spre mariajele homosexuale, una dintre principalele revendicări ale comunităţii LGBTI din ţară, notează EFE.
Constituţia în vigoare în Cuba defineşte căsătoria ca "uniunea voluntară dintre un bărbat şi o femeie", ceea ce împiedica aprobarea unei modificări a Codului Familiei care să legalizeze uniunile între persoane de acelaşi sex.
Se preconizează ca luni să fie aprobat în plen proiectul noii Constituţii, după care acesta va fi supus consultării populare. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)