Cuba: Calm pe străzile Havanei după anunțul decesului lui Fidel Castro; analiștii menționează schimbări politice
La câteva ore după anunțul decesului liderului cubanez Fidel Castro, în vârstă de 90 de ani, locuitorii Havanei nu reacționaseră pentru că puțini aflaseră de anunțul președintelui Raul Castro transmite EFE.
LIVE UPDATE Fidel Castro a murit; Nouă zile de doliu național în Cuba
Conform tradiției, locuitorii Havanei se aduna în noaptea de vineri spre sâmbătă pe faleză pentru a se plimba, sta de vorbă cu prietenii, a asculta muzică pe malul mării, iar în această zonă aglomerată. Conform EFE, nimeni nu părea să știe că Fidel Castro a murit, deși Cuba a decretat nouă zile de doliu.
Alocuțiunea televizată a președintelui Raul Castro în care a anunțat decesul fratelui său, Fidel, a avut loc la miezul nopții, o oră la care mulți cubanezi deja dorm. Mai mult, intervenția sa nu a fost anunțată, iar televiziunea de stat cubaneză, deși a reluat de mai multe ori discursul lui Raul Castro, nu a difuzat niciun program special.
Între timp, analiști de politică internațională și diplomați se întreabă ce se va întâmpla în Cuba după decesul lui Fidel Castro și ce turnură va lua politica externă a țării, transmite AFP.
"Cubanezii l-au îngropat de mult pe Fidel", a afirmat un diplomat occidental care a petrecut mai mulți ani în Cuba, citat de AFP. "Acum își îndreaptă gândurile spre viitor, pentru că, practic, Fidel Castro nu mai e decât o amintire a vremurilor glorioase".
Retras din viața politică din 2006 și înlocuit de fratele său, Raul, Fidel Castro păstrase o greutate morală pe care și-o exersa prin renumitele sale "reflecții" pe care le publica regulat în presa oficială, până acum doi ani și jumătate, când prezența sa a devenit mai discretă.
"Fidel este consultat în privința tuturor deciziilor importante", asigura la sfârșitul lui 2011 președintele Parlamentului cubanez, Ricardo Alarcon, unul dintre conducătorii Revoluției.
"Odată cu decesul lui Fidel, situația politică și economică ar trebui să se îmbunătățească. Îi va da mai multă libertate lui Raul. Nu va mai fi nevoie ca el să își facă griji că își contrazice fratele, o personalitate enormă," a declarat Michael Shifter, președintele centrului de analiză Dialogul Inter-American.
De când a avut atacul cerebral în 2006, imaginea lui Fidel Castro s-a schimbat: a renunțat la eterna uniformă militară pentru un trening și sandale.
Ultima sa apariție publică a fost la 13 august, cu ocazia aniversării a 90 de ani, alături de fratele său, Raul, și de președintele venezuelean Nicolas Maduro, principalul său aliat în America Latină.
Dar imaginea "Liderului Maxim", respectat și detestat deopotrivă, a rămas omniprezentă, deși, de-a lungul vieții, Fidel Castro a evitat să-și construiască un cult al personalității. Nu și-a ridicat statui și nici portrete pe străzile capitalei, deși zidurile au fost mereu acoperite cu slogane și era omniprezent în presa oficială.
Aproximativ 80% dintre cubanezi nu au cunoscut niciun alt lider decât cel pe care îl numesc fie "Fidel", "Comandantul", "Șeful", fie "Știi tu cine". În conversații, cei prudenți îl evocă printr-un gest care schițează o barbă și vorbesc cu o voce îngroșată.
"Marea majoritate a cubanezilor au o legătură personală cu Fidel. Și cei care îl susțin în totalitate, și cei care au păreri diferite și cei care au văzut în el sursa tuturor relelor în Cuba", a subliniat Rafael Hernandez, politolog cubanez, directorul revistei Temas.
"Eu nu sunt comunist, sunt "fidelist", afirmă adesea cubanezii care se aventurează să vorbească despre politică în prezența străinilor.
"Speranțele de schimbare vor crește în Cuba. Moartea lui Fidel va deschide cu siguranță calea unor noi conflicte și confruntări între deținătorii puterii. Arbitrul suprem a dispărut. Raul va avea mai mult spațiu de manevră, dar tot de acest lucru se vor bucura și adversarii săi politici", a spus Shifter.
Reluarea relațiilor diplomatice cu Statele Unite la sfârșitul lui 2014 ilustrează deja începutul sfârșitului pentru "castrism" și pentru "anti-americanismul" fervent al lui Castro.
Analiștii sunt circumspecți și în ceea ce privește influența lui Raul, care și-a anunțat deja intenția de a se retrage în 2018.
"După decesul lui Fidel, deschiderea economiei și pieței și eradicarea constrângerilor comuniste ar trebui să ia viteză. Fără carisma lui Fidel, legea Partidului Comunist Cubanez nu se m,ai bazează decât pe performanța economică. Impactul reformelor lui Raul va fi limitat", a afirmat specialistul în afaceri cubaneze de la Universitatea din Texas, Arturo Lopez Levy. "Epoca de după Fidel a început deja din 2006. Ceea ce contează de acum încolo este ceea ce vine după Raul".
AGERPRES