Cu ce se va confrunta Israelul în Gaza? Tacticile obișnuite are armatei sale nu se aplică. Hamas, un inamic care va lupta pentru fiecare centimetru

Cu ce se va confrunta Israelul în Gaza? Tacticile obișnuite are armatei sale nu se aplică. Hamas, un inamic care va lupta pentru fiecare centimetru

Israelul este pe punctul de a lansa o invazie majoră. În ultimele trei zile, guvernul a chemat peste 300.000 de rezerviști militari. Masează forțele în apropierea Fâșiei Gaza și a început să bombardeze teritoriul. În dimineața zilei de 13 octombrie, a cerut Națiunilor Unite să evacueze 1,1 milioane de oameni din nordul Gazei, iar mai târziu în acea zi, a aruncat pliante pe teritoriu în care le-a spus oamenilor să se deplaseze spre sud. Întrebarea nu mai este dacă Israelul își va trimite armata în Gaza, ci mai degrabă cât de adânc vor intra forțele israeliene în enclavă și cât timp vor rămâne acolo.

Armata israeliana va avea o misiunea grea de a-i elimina pe teroristii Hamas din Gaza FOTO AFP

Armata israeliana va avea o misiunea grea de a-i elimina pe teroristii Hamas din Gaza FOTO AFP

La un anumit nivel, un asalt israelian asupra Fâșiei Gaza nu este cu totul fără precedent. Israelul și Hamas s-au ciocnit în mod repetat în Fâșie de când gruparea militantă a preluat puterea acolo în 2007. Dar aceste bătălii au fost destul de limitate. Israelul a lovit puternic Hamas cu atacuri aeriene asupra personalului și a infrastructurii cheie din Gaza, dar s-a aventurat doar cu raiduri sporadice la sol. Motivul pentru această reținere a fost simplu: ofensivele terestre israeliene în Gaza sunt extrem de sângeroase și dificile. În timpul ultimului eveniment major din 2014, 66 de soldați israelieni, șase civili israelieni și peste 2.000 de palestinieni au murit, chiar dacă armata a pătruns la doar câțiva kilometri adâncime în enclavă. Majoritatea morților palestinieni au fost civili; un sfert erau copii. Așadar, israelienilor nu li s-a părut niciodată că merită să încerce să recâștige teritoriul, mai ales că guvernul israelian credea că poate controla și descuraja Hamas fără a ordona atacuri majore.

Astăzi, însă, calculul este foarte diferit. Operațiunea din 2014, care părea masivă la acea vreme, răspundea la atacurile cu rachete ale Hamas. Acele lovituri au reprezentat o amenințare pentru Israel, dar au fost în mare parte interceptate de sistemul antiaerian Iron Dome al țării și au dus la pagube minime. Recentul atac al Hamas asupra Israelului, în schimb, a fost mult mai mortal. Bilanțul, de cel puțin 1.300 de israelieni uciși într-o singură zi, poate reprezenta cea mai mare pierdere de vieți omenești din istoria țării. Natura brutală și nediscriminatorie a crimelor a șocat Israelul și întreaga lume. Israelienii caută sânge și niciun lider israelian credibil nu va putea cere o revenire la status quo ante bellum sau doar câștiguri marginale împotriva Hamas. Revenirea la status quo ante bellum ar lăsa Hamas la conducerea completă a Fâșiei Gaza, din nou capabil să-și consolideze puterea.

Drept urmare, obiectivul militar imediat al Israelului va fi acum distrugerea Hamas sau cel puțin paralizarea severă a acestuia. Israelul va căuta să ucidă, să captureze sau să alunge în subteran conducerea politică și militară a Hamas și va încerca să demoleze infrastructura Hamas și depozitele de arme. Aceste obiective, la rândul lor, vor necesita probabil cel puțin o ocupare temporară a întregii Gaza sau a unei părți semnificative a acesteia. Hamas este pur și simplu prea înrădăcinat, în prea multe locuri, pentru a fi eliminat doar cu bombe și raiduri.

Dar ocuparea Gazei se va dovedi foarte costisitoare pentru Israel. Forțele israeliene vor trebui să se angajeze în lupte urbane din casă în casă împotriva unui inamic care este bine pregătit și hotărât să-i facă pe invadatori să plătească pentru fiecare centimetru. Progresul va fi lent, iar luptele vor fi brutale. Israelul va trebui să folosească o putere de foc copleșitoare pentru a obține câștiguri serioase și pentru a-și atinge obiectivele. În acest proces, poate ucide un număr enorm de civili .

Și bătălia nu se va încheia când Israelul va reocupa teritoriul. Nu există nicio entitate palestiniană în care Israelul să aibă încredere să guverneze Gaza în locul Hamas. Drept urmare, o victorie militară ar putea însemna că Israelul trebuie să administreze teritoriul în viitorul apropiat. Oficialii israelieni, cu alte cuvinte, vor trebui să guverneze un popor amărât care îi consideră inamicul lor și care poate duce un război de gherilă. Perspectiva unei astfel de rezistențe face ca o nouă ocupare a Gazei să fie destul de neplăcută pentru planificatorii israelieni. Cel mai bun scenariu pentru Israel ar putea fi să lovească puternic Hamas și să întărească semnificativ granița Israelului cu Gaza, dar să nu rămână prea mult timp acolo.

Din ușă în ușă

Pentru a cuceri Gaza, Israelul va trebui să lupte pe un teren profund neospitalier. Enclava are peste 20.000 de oameni pe 2,5 kilometri pătrați, una dintre cele mai mari densități de populație din lume, iar acești rezidenți nu sunt prieteni ai Forțelor de Apărare Israeliene (IDF). O mare parte a Fâșiei este construită cu alei înguste și clădiri din beton de diferite înălțimi - un peisaj pe care Hamas și alte grupuri din Gaza îl cunosc îndeaproape. Ei vor folosi această geografie și cunoștințe pentru a prinde în capcane și încetini forțele israeliene.

Față de majoritatea armatelor, IDF este extrem de competentă în lupta urbană, datorită anilor de operațiuni în Cisiordania. Dar războiul urban este dificil chiar și pentru cei mai buni militari. Apărătorii au aproape întotdeauna avantajul tactic în orașe, cel puțin inițial, iar soldații IDF se vor confrunta cu amenințări din partea lunetiştilor, cu dispozitive explozive improvizate, atentate sinucigaşe, rachete antitanc, grenade şi drone. Operarea deschisă pe străzile din Gaza va expune soldații la foc direct și indirect, așa că ei se vor muta din casă în casă oriunde este posibil, creând „găuri pentru șoareci” – un proces greoi în care soldații fac găuri în pereți pentru a avansa.

Luptele urbane ale Israelului vor fi agravate de competența Hamas în lupta în tuneluri. Grupul a folosit cu succes tuneluri pentru a introduce mărfuri și luptători în, din și în jurul lui Gaza de ani de zile. IDF a distrus o parte din infrastructura Hamas, dar niciodată pe toată, și s-a concentrat de obicei pe distrugerea tunelurilor din apropierea graniței sale. De data aceasta, Israelul va trebui să-și facă mai multe griji cu privire la rețelele vaste de tuneluri din Gaza. Luptătorii Hamas vor folosi aceste tuneluri pentru a ascunde lideri și pentru a ieși brusc în spatele forțelor IDF, permițând Hamas să creeze ambuscade, să răpească și să omoare trupele israeliene.

Când desfășoară operațiuni pe teren dificil, forțele israeliene se bazează, de obicei, pe surpriza tactică pentru a câștiga un avantaj, atacând din direcții neașteptate, încercând să înșele adversarii și căutând să-și ia prin surprindere inamicii. Hamas, însă, are inițiativa în acest război: a surprins Israelul cu atacul său și se așteaptă cu siguranță la un răspuns devastator. Forțele sale sunt mobilizate și aproape sigur bine pregătite. Hamas va fi completat și de luptători din alte grupuri, cum ar fi Jihadul Islamic Palestinian, și de civili care se alătură luptei.

Tacticile obișnuite ale Israelului vor fi și mai complicate de numărul mare de ostatici pe care Hamas i-a luat. Israelul este foarte sensibil la capturarea soldaților și a civililor săi. În 2011, de exemplu, a schimbat peste 1.000 de prizonieri în schimbul unui soldat israelian capturat de Hamas. De asemenea, țara a eliberat un terorist palestinian și alți patru ca Hezbollah să repatrieze cadavrele a doi soldați israelieni. Dar aceste schimburi sunt șabloane imposibile pentru astăzi. Hamas a capturat aproximativ 150 de ostatici în ultima sa operațiune, inclusiv cetățeni americani și thailandezi. Va fi extrem de greu pentru oficialii israelieni să-i salveze.

Tactică și strategie

Din punct de vedere tactic, Israelul își va face griji că forțele sale ar putea ucide accidental ostatici atunci când împușcă sau bombardează ținte suspectate ale Hamas (ceva despre care Hamas susține că s-a întâmplat deja). Strategic, totuși, țara este îngrijorată că Hamas va ucide acești ostatici indiferent de situație. Grupul a avertizat că va executa ostatici ca răspuns la operațiunile militare israeliene. Nimeni nu crede că Hamas glumește și, cu cât Israelul are mai mult succes în ofensiva sa, cu atât este mai probabil ca Hamas să efectueze execuții.

Ostaticii sunt departe de a fi singurii oameni nevinovați care riscă să moară în ofensiva Israelului. Războiul va ucide probabil mii de civili palestinieni. Deși planificatorii militari israelieni vor încerca să limiteze aceste decese, Hamas are o istorie de a transforma oamenii în scuturi. De asemenea, îi place să își plaseze locațiile strategice, cum ar fi clădirile de comandă și control, depozitele de arme și pozițiile de luptă, în apropierea sau în interiorul zonelor rezidențiale civile. A introdus clandestin luptători și arme în ambulanțe și a folosit moschei și școli ca locații pentru operațiuni militare. Probabil că se va angaja din nou în aceste practici.

Chiar dacă Hamas nu ar folosi civilii ca protecție, ar fi dificil pentru IDF să limiteze decesele civililor. Mediul urban dens din Gaza face extrem de greu săfie vizați exclusiv teroriștii. De asemenea, mediul face dificilă deosebirea teroriștilor și a rețelei lor de sprijin de civili. Soldații IDF vor fi supuși unui stres extraordinar și vor trebui să ia decizii rapide cu informații imperfecte despre unde să atace. Israelul are capacități excelente umane, de semnale și alte capacități de informații, împreună cu capacitatea de a muta rapid informațiile colectate de la senzori și spioni către operatori și va folosi aceste instrumente pentru țintire. Dar eșecul Israelului de a anticipa atacul din 7 octombrie sugerează că capacitățile sale de informații din Fâșia Gaza ar putea să nu fie atât de puternice pe cât păreau, ceea ce crește riscurile de erori mortale.

În operațiunile anterioare, Israelul a contribuit la furnizarea de asistență umanitară cetățenilor palestinieni, chiar dacă a condus ofensive militare. În timpul luptelor din 2008 și 2009, de exemplu, IDF a înființat o „sală de operațiuni umanitare” pentru a gestiona transferul de ajutor umanitar în Gaza și pentru a răspunde nevoilor palestinienilor. Poate încerca din nou să aducă asistență pe măsură ce avansează.

Dar având în vedere amploarea operațiunii viitoare, astfel de livrări vor fi mult mai dificile. Israelul nu mai încearcă pur și simplu să degradeze capacitățile Hamas. Încearcă să restabilească descurajarea și, având în vedere pierderile pe care le-a suferit, acest proces va fi plătit cu un preț foarte mare. Un astfel de preț va avea ca rezultat inevitabil distrugerea pe scară largă, inclusiv a infrastructurii civile. Bombardamentele și luptele la sol vor afecta probabil domeniul sanitar, distribuția alimentelor și alte sisteme de bază pe termen lung. Gaza se află într-o criză care va deveni mult mai gravă.

Pas cu pas

Cum va încerca, deci, Israelul să cucerească Gaza? Va începe, așa cum a făcut deja, prin acoperirea Fâșiei cu mijloace de informații, supraveghere și recunoaștere, inclusiv drone și avioane de supraveghere cu capacități avansate. Israelul speră că aceste capabilități pot oferi IDF o privire din interior asupra caselor și etajelor pe care soldații vor trebui să le traverseze pe măsură ce avansează. IDF va completa aceste informații cu date colectate de agenți, sateliți și alte surse, oferind îndrumări generale militare pe măsură ce soldații intră pe teren și ajutându-i să identifice pozițiile Hamas și să evite ambuscadele.

În cele din urmă, după ce mijloacele militare ale Hamas vor fi slăbite, forțele israeliene se vor deplasa încet în Gaza folosind infanterie transportată de transportoare blindate și sprijinită de tancurile de luptă principale și tancuri Merkava. Forțele IDF vor călători cu atenție pentru a evita victimele din partea lor. Vor încerca să nu tragă fără discernământ, dar scopul lor principal va fi să slăbească Hamas, obiectiv care va necesita o putere de foc substanțială. Și, în cele din urmă, obiectivul IDF va fi să-și minimizeze propriile victime, iar forțele sale nu vor ezita să tragă mai întâi atunci când vor percepe o amenințare.

Evaluările anterioare ale Hamas au sugerat că grupul avea doar putere și abilități limitate. Dar atacul bine planificat asupra Israelului, care a implicat operațiuni secrete, viclenie operațională și inovație tactică, sugerează că organizația este mult mai talentată decât se crede. Și chiar dacă forțele israeliene se confruntă cu Hamas în Gaza, acestea ar putea avea surprize suplimentare în afara teritoriului. Hamas, de exemplu, a încercat să stimuleze lupte civile în Israel și Cisiordania în 2021. Ar putea face acest lucru din nou, în special în orașele care găzduiesc mulți israelieni arabi și în orașe mixte de evrei și arabi.

Din fericire pentru Israel, Hamas este prins în capcană. Gaza este înconjurată de Egipt, Israel și Marea Mediterană; nu prea au unde să meargă luptătorii Hamas. Unii dintre ei s-ar putea ascunde, dar mulți dintre luptătorii săi și membrii rețelei sale politice vor fi uciși sau capturați. Dacă Israelul reocupă toată Gaza, poate găsi încet, izola și aresta sau ucide conducerea Hamas, deși eliminarea teroriștilor din populația civilă va fi o sarcină dificilă chiar și cu controlul teritoriului.

Dar chiar și atunci, Israelul va trebui să se confrunte cu provocarea legată de cine va stabili legea și ordinea în Gaza. Israelul nu poate preda controlul înapoi Hamasului sau altor grupuri teroriste, cum ar fi Jihadul Islamic Palestinian, dar nu există alternative ușoare. Autoritatea Palestiniană, evacuată din Gaza în 2007, are puțină legitimitate acolo și a demonstrat puțină competență ca agenție de guvernare în Cisiordania. Singura soluție a Israelului ar putea fi să ocupe Gaza în viitorul apropiat prin înființarea de puncte de control pentru a monitoriza mișcarea populației, efectuarea de raiduri ocazionale și construirea unei granițe mai robuste și mai puternic minate între Gaza și Israel.

Cu toate acestea, o ocupație militară israeliană prelungită a Gazei nu este ideală pentru Israel sau pentru oamenii din Gaza. Oricât de dificilă va fi campania militară pentru Israel, găsirea chiar și a unei soluții politice și de guvernare temporare pentru Gaza va fi partea cea mai grea a conflictului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...