Cu ce este cel mai bine să vă spălați pe mâini: săpun solid, săpun lichid sau săpun spumă? Apă caldă sau apă rece?

Cu ce este cel mai bine să vă spălați pe mâini: săpun solid, săpun lichid sau săpun spumă? Apă caldă sau apă rece?

Cu atâtea produse alternative pe piață, apa și săpunul par de modă veche. Sunt însă cea mai bună variantă pentru a vă proteja de microbi și singura modalitate de a elimina germenii celei mai recente tulpini - deosebit de virulentă - a norovirusului (un virus stomacal deosebit de neplăcut), rezistentă la dezinfectantul de mâini.

Săpunul distruge germenii. FOTO Shutterstock

Săpunul distruge germenii. FOTO Shutterstock

Dar și aici apare o întrebare: cu ce săpun este cel mai bine să vă spălați: solid, lichid sau spumă? Yahoo Life a încercat să afle răspunsul de la specialiști.

Alegeți săpunul pe care îl veți folosi cu adevărat!

Săpunurile variază în funcție de formulă. Unele pun accent pe hidratare, în timp ce altele, pe proprietățile antimicrobiene, însă majoritatea medicilor sunt de acord: spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun este soluția care îndepărtează murdăria și germenii. Când trebuie să vă decideți între săpunul solid, săpunul în gel sau săpunul spună, decizia vă aparține. Important e să-l folosiți.

„Din punctul meu de vedere, cea mai bună formă de săpun este cea pe care o veți folosi", spune Dr. Zion Ko Lamm, medic de medicină internă certificat, citat de Yahoo Life.

Spalați-vă pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde!

Spălarea corectă a mâinilor înseamnă să faci spumă cu apă și săpun pe întreaga mână, iar aceasta să ajungă inclusiv între degete și sub unghii! Procesul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde.

„O bună regulă de bază este să cânți Happy Birthday până la capăt în timp ce frecați. În acest fel, veți obține un potențial maxim de distrugere a germenilor cu ajutorul săpunului", spune Dr. Linda Yancey, director de prevenire a infecțiilor la Memorial Hermann Health System din Houston (SUA).

Dacă sunteți preocupați de protejarea mediului și, deci, să reduceți deșeurile, atunci săpunul solid este o opțiune excelentă, deoarece evitați sticlele de plastic.

Apa caldă nu este mai bună decât cea rece

Contrar unor credințe bine înrădăcinate, când vine vorba de spălatul mâinilor, apa caldă nu este mai bună decât cea rece.

„Cercetările indică faptul că temperatura apei nu are un impact semnificativ asupra eficacității eliminării germenilor la spălarea mâinilor. Ceea ce este mai important este durata și tehnica", spune Dr. Sam Hilton, DO, specializat în medicină preventivă și sănătate publică.

Faceți din spălatul mâinilor un obicei!

Dacă ați făcut un obicei din a vă spăla pe mâini după ce ați folosiți baia, este foarte bine, dar nu vă rezumați la atât.

„Momentele cheie pentru spălarea mâinilor sunt înainte de a mânca și după orice acțiune în care mâinile intră în contact cu fluidele corporale, cum ar fi după ce vă suflați nasul, tușiți sau strănutați", spune Dr. Ko Lamm.

O atenție sporită trebuie acordată acestor aspecte în timpul anotimpurilor cu mulți germeni, când trebuie să vă spălați pe mâini după ce atingeți suprafețele din spațiile publice, cum ar fi mânerele ușilor, ecranele casieriilor electronice și cărucioarele de cumpărături.

Și hidratarea e importantă

„Spălarea frecventă a mâinilor poate lăsa pielea uscată. Pentru a evita acest lucru, alegeți săpunuri cu agenți de hidratare precum glicerină, acid hialuronic, aloe vera sau unt natural de shea sau de cacao

Dr. Ko Lamm recomandă o cremă de mâini hrănitoare după fiecare spălare pentru a atenua uscăciunea, potrivit Yahoo Life .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron