Cu ce combinăm slănina și caltaboșul ca să nu ne cadă greu la stomac. Medic: „Să taie gustul gras“

Cu ce combinăm slănina și caltaboșul ca să nu ne cadă greu la stomac. Medic: „Să taie gustul gras“

Preparatele din porc , nelipsite în aceste zile de pe mesele românilor, trebuie consumate în cantitate mică, la începutul mesei. Avertismentul este dat de dr.Mihaela Bilic. Specialistul spune că aceste produse tradiționale care conțin doar proteine și grăsimi.

Tobă de porc

Preparatele tradiționale se consumă în cantități moderate FOTO Shutterstock

Din acest motiv este necesar să le consumăm cu moderație pentru a evita problemele de sănătate. Nutriționistul spune cum trebuie să le consumăm ca să nu ne cadă greu, având în vedere că sunt grase.

PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional

Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide , ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică.

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras”, arată medicul.

De asemenea, aceste preparate pot fi consumate alături de legume proaspete sau murături.

Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, arată specialistul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…