Cu ce arme a hărțuit Grecia avioanele de luptă turcești

Cu ce arme a hărțuit Grecia avioanele de luptă turcești

Grecia a folosit sistemul de apărare antiaeriană S-300 pentru a urmări avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Turce, informează CNN Türk.

sistem rachete antiaeriene s-300 foto wikimedia.org

Sistem de rachete antiaeriene S-300 foto Wikimedia Commons

Avioanele turcești care au efectuat o misiune de recunoaștere în spațiul aerian internațional din Marea Egee și Marea Mediterană au fost blocate de sistemul grec de apărare aeriană S-300, informează CNN Türk , citând informații primite din surse din Ministerul Apărării de la Ankara.

Un incident grav a avut loc, pe 23 august, în timpul zborurilor F-16 ale Forțelor Aeriene Turce.

Avioanele turcești au fost hărțuite de sistemul de apărare antiaeriană S-300 situat pe insula Creta. Radarul de urmărire și ghidare a țintei sistemului S-300 a detectat o rachetă sol-aer pe un F-16 care efectua o misiune de recunoaștere la vest de Insula Rhodes.

În ciuda incidentului, avioanele turcești și-au încheiat misiunea planificată și s-au întors la bazele lor. Ministerul Apărării al Turciei a declarat că astfel de acțiuni ale unui aliat NATO contrazic principiile Alianței.

În 1997-1998, Grecia plănuia să desfășoare sistemul S-300 de fabricație rusă în Cipru, dar după obiecțiile Turciei, sistemul a fost instalat pe insula Creta în 1999.

Sistemul de apărare aeriană S-300 al Greciei este format din 4 sisteme și 8 locuri de lansare cu o rază de acțiune de aproape 129 km.

Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a anunţat Statul Major al armatei elene.

În nouă rânduri, avioanele turce au zburat deasupra insulelor elene, iar în 17 rânduri au simulat atacuri sau angajări în lupte aeriene de la mică distanţă. De la începutul anului şi până în prezent, autorităţile elene au înregistrat aproape 4.000 de astfel de încălcări ale suveranităţii ţării.

Rivali istorici, Turcia și Grecia au fost în dezacord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee, granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, până la Ciprul divizat din punct de vedere etnic, notează Reuters.

Erdogan a declarat că Mitsotakis „nu mai există pentru el”, după ce premierul grec a făcut lobby pentru ca Statele Unite să nu vândă Turciei avioane de luptă F-16 în timpul unui discurs în Congresul american, iar membrii NATO au făcut schimb de acuzații privind încălcările spațiului aerian și insulele.

Grecia a trimis o cerere oficială Statelor Unite pentru achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35 și că analizează cumpărarea unui al doilea lot, în timp ce Atena își consolidează achizițiile militare pe fondul tensiunilor cu Ankara.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”