Cu cât se vinde una dintre celebrele șepci ale lui Nicolae Ceaușescu. Cadourile dictatorului, scoase la licitație

Cu cât se vinde una dintre celebrele șepci ale lui Nicolae Ceaușescu. Cadourile dictatorului, scoase la licitație

O serie de bunuri personale confiscate de la soții Nicolae și Elena Ceaușescu, dar și din cadourile intrate în proprietatea privată a Statului sunt scoase la licitație publică de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) prin intermediul Casei ArtMark.

Obiecte personale sau primite cadou de soții Ceaușescu scoase la licitație Foto Colaj Artmark

Obiecte personale sau primite cadou de soții Ceaușescu scoase la licitație Foto Colaj Artmark

Este vorba despre cadouri primite de cuplul dicatorial cu diverse ocazii, de la instituții și firme din țară și din afară, dar și despre bunuri personale, cum ar fi una dintre celebrele piese vestimentare - o șapcă nelipsită din outfit-ul lui Nicolae Ceaușescu .

Licitația de la Casa ArtMark va avea loc joi, 13 iunie, la ora 19,00, iar prețurile de pornire variază între 300 de euro și 4.000 de euro. Toate bunurile sunt însoțite de certificat de atestare RAAPPS.

Care sunt cele mai ieftine piese licitate

Licitația de artă decorativă și obiecte de colecție „Enigma Otiliei”, include și piese de mobilier din Casa Miclescu („Giurgiuveanu”), pe lângă decorațiunile din Palatul Primăverii și Artă Populară ce a aparținut lui Ștefan Luchian.

„Să cumperi e uşor. Lasă-ne oferta ta scrisă, online sau telefonică. Participă direct în sala de licitație sau online prin Artmark Live”, menționează reprezentanții casei de licitații modul în care se pot achiziționa obiectele scoase la vânzare.

Printre cele mai ieftine bunuri ce au aparținut soților Ceaușescu, confiscate de la reședința din Primăverii, se numără o plachetă de siliciu, cu fotografia lui Nicolae Ceaușescu, conținând „Raport la Conferința Națională a Partidului Comunist Român din 14-16 decembrie 1987”, și o mapă de birou ce a aparținut tot dictatorului, decorată cu harta Brașovului - cum arăta acesta în secolul al XVII-lea -, primită cadou la aniversarea vârstei de 65 de ani. Ambele pornesc de la 300 de euro preț de vânzare.

Pe listă se află, cum spuneam, și una dintre nelipsitele șepci ale lui Nicolae Ceaușescu. Despre garderoba sa au existat multe povești de-a lungul timpului, unele dezvăluite chiar de către cei care se ocupau de curățenie în Palatul Primăverii. Suzana Andreiaș, fostă menajeră, a mărturisit, spre exemplu, că soții Ceaușescu aveau, printre altele, și o cameră comună plină de dulapuri, încastrate în perete, de-o parte și de alta, dar și pe mijloc: „În dulapul din dreapta își ținea Ceaușescu hainele. Acestea erau așezate pe compartimente: costume (în jur de 20 de perechi), scurte îmblănite, paltoane, pardesie, fâșuri din astea mai scumpe, căciuli, șepci, pulovere, pijamale, maiouri, indispensabili...”.

Șapca scoastă acum la licitație, din bumbac, a fost realizată de Casa de Modă București și are un preț de pornire de 500 de euro. Aproape dublu (900 de euro) ce cere pentru o ramă din argint, decorată cu monogramă tunisiană, primită din Ceaușescu din partea președintelui Tunisiei, Habib Bourguiba, în anii 70, lucrată în Atelierul José Marmolejos.

Printre bunurile licitate regăsim și două machete - una a unui autoturism Dacia C.N., primită cadou cu ocazia lansării modelului din 1987, din partea Întreprinderii de Autoturisme Dacia, realizată din metal, plastic și lemn sculptat manual, cu dimensiunile 18 x 41 x 26 cm, al cărei preț pleacă de la 2.500 de euro, iar cealaltă a unui TAB (transportor amfibiu blindat), primul model produs de Automatica Moreni, primită în dar la inaugurarea modelului în 1979, având preț de pornire - 3.000 de euro.

4.000 de euro, prețul de pornire pentru cele mai scumpe obiecte

Au fost scoase la vânzare, totodată, o serie de piese de design, obiecte decorative ce împodobeau Palatul din Primăverii. Cel mai ieftin este un platou Vide-poche, realizat din sticlă stratificată de Murano turnată din tipar, decorat cu pigmenți din aur, al cărui preț de pornire este de 800 de euro

De la 1.500 de euro pleacă prețul unei carafe de aproximativ o jumătate de metru înălțime din argint și porțelan pictat manual, primită cadou din partea Comitetului Județean PCR Arad, în 1987, dar și un centru de masă, realizat din metal aurit și sticlă.

O lampă de citit realizată din corn de cerb, sculptat, pirogravat, primită în dar de la Comitetul Județean PCR Bistița-Năsăud, cu ocazia zilei de naștere, la 26 ianuarie 1980, are ca preț de pornire suma de 2.000 de euro, iar o oglindă cu ramă din argint, bogat decorată cu arabescuri și porumbel, cadou protocolar primit de Nicolae Ceaușescu, pleacă de la 2100 de euro.

Cele mai scumpe piese licitate sunt o sculptură din piese de rulment, creată de Uzina Rulmentul Brașov, primită în dar cu ocazia ultimei zile de naștere a dicatorului (26 ianuarie 1989), pentru care se cer 3.500 de euro; o sculptură în marmură neagră, reprezentând un eschimos pe sanie - artă inuită - semnată Abraham Pov (1927-1994), dăruită de Joseph Seroussi (fondator Seroussi), în 1988, precum și o oglindă monumentală, în forma stemei R.S.R., încadrată în lemn sculptat cu frunze de stejar și ghinde, cadou din partea CPL Sighet, - ultimele două cu preț de pornire de 4.000 de euro.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”