În acelaşi timp, numărul românilor care au ieşit din ţară a crescut cu 137%, la 1,4 milioane de persoane. Vara anului 2022 ar putea semnala accelerarea relansării turismului, dar din cauza inflaţiei ridicate şi a cererii mari ar putea fi cea mai scumpă vacanţă din ultimul deceniu.
Potrivit unuia dintre operatorii germani de turism, destinaţiile de vacanţă de vară cu cea mai rapidă creştere în prezent sunt Turcia, unde numărul de clienţi care zboară spre Antalya a urcat cu 480% faţă de 2019, urmată de Mallorca (+140%) şi Grecia (+74%). Turoperatorii îşi dispută locurile limitate de rezervare din destinaţiile populare. Acestea şi-ar putea atinge limitele de capacitate în vară din cauza unui mix de factori post-pandemie, potrivit unuia dintre cei mai experimentaţi antreprenori din turism din Germania.
Grecia este, de asemenea, o destinaţie populară şi pentru turiştii români. Dar vacanţa din acest an ar putea fi mai scumpă decât vara trecută. Se aşteaptă ca tarifele rezervărilor individuale la hoteluri să crească în această vară cu 10-15%, a declarat Grigoris Tasios, preşedintele Federaţiei Elene a Hotelierilor (POX). Creşterea preţurilor energiei şi produselor ar urma să aibă un impact de 25% asupra costurilor hotelurilor, o diferenţă pe care acestea nu o pot absorbi în totalitate.
Vacanţa va fi mai scumpă şi pentru că preţurile alimentelor au crescut deja. Turiştii din Grecia văd deja souvlaki-uri cu 30% mai scumpe. Mâncarea clasică de frigărui de carne la grătar, învelită în lipie cu salată şi tzatziki - iaurt cu usturoi şi castraveţi - costă acum în medie 3,30 euro în Atena şi în împrejurimi. Preţurile ingredientelor principale, inclusiv ale cărnii, legumelor, pâinii şi uleiului de floarea-soarelui au crescut. Sindicatul Restaurantelor din Atena a declarat pentru Reuters că preţul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%. Preţurile alimentelor au crescut mai mult decât rata inflaţiei de 10,2%, cea mai mare din ultimii 28 de ani.
Vacanţa de vară din acest an, pe lângă faptul că va fi scumpă, s-ar putea să nu fie nici foarte confortabilă. Lupta pentru a rupe dependenţa energetică de Rusia face ca ţările europene să impună reguli legate de aerul condiţionat. Guvernul grec discută un plan care presupune măsuri de reducere a consumului de electricitate şi a călătoriilor. Grecia se pregăteşte de măsuri preventive care includ economii de energie. Ea va urma modelul Italiei şi Spaniei, limitând utilizarea inutilă a aparatelor de aer condiţionat care trebuie reglate la 26-27 grade Celsius în timpul verii, precum şi funcţionarea luminilor şi a aparatelor electrice în clădirile publice. În scenariul extrem, în special în plin sezon turistic, ar urma să fie introduse întreruperi planificate de energie electrică în zilele lucrătoare.
Aflată pe locul 14 în topul european al celor mai scumpe ţări de vizitat, Grecia se află în urma Elveţiei ce ocupă locul 2, a Franţei ce e locul 3, a Italiei - locul 11 şi puţin înaintea Spaniei ce ocupă locul 16. Turcia se află pe locul 41, în urma României, care se află pe 34. Acest lucru ne arată că vacanţa de vară din acest an ar putea fi o provocare pentru bugetul nostru, indiferent unde mergem.
Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, are peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor, precum şi un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziţii de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank şi OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanţă în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care şi IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss şi Washington University.