Cu cât cresc amenzile rutiere de la 1 ianuarie
Punctul de amendă va crește, începând cu 1 ianuarie, la 165 de lei. Acum, punctul de amendă este 145 de lei, plafonat, prin ordonanțe succesive, la valoarea din 2017.
FOTO: Arhiva
În funcție de abaterile la Codul rutier, participanții la trafic sunt sancționați pentru contravențiile rutiere cu amenzi cu următoarele valori: clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă. Trebuie precizat că amenzile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică exclusiv persoanelor juridice. Ca exemplu, dacă un șofer este surprins în trafic fără centură de siguranță, el este sancționat cu 3 puncte de amendă. Acum, plătește 435 de lei, iar în 2024, pentru aceeași contravenție, respectivul va trebui să achite aproape 500 de lei.
Apoi, un pieton care traversează printr-un loc nepermis primește acum o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, dar de anul viitor aceasta va ajunge până la 495 de lei.
Și instituțiile de stat pot fi amendate
Trecând la persoane juridice, adică la sancțiunile de categoria a V-a, în prezent entitatea care permite, de exemplu, încredintarea unui vehicul destinat transportului public de persoane sau de mărfuri pentru a fi condus pe drumurile publice de către un conducator de autovehicul sau tramvai care nu are atestat profesional poate fi sancționată cu amenzi între 3.045 și 14.500 de lei, dar de anul viitor contravenția va fi între 3.465 și 16.500 de lei.
Cel puțin teoretic, sancțiuni asemănătoare se aplică și instituțiilor de stat pentru nerespectarea obligației administratorului drumului public sau autorității publice locale de a executa sau, dupa caz, de a desființa amenajările rutiere, în termenul stabilit împreună cu poliția rutieră, dar și pentru neîndeplinirea obligației de întreținere a drumului public pe timp de iarnă, de exemplu.
Sursa: adevarul.ro