Cu cât au scăzut veniturile din gaze ale Rusiei în urma reducerilor aplicate de Gazprom

Cu cât au scăzut veniturile din gaze ale Rusiei în urma reducerilor aplicate de Gazprom

Potrivit sursei citat e, veniturile din exporturile de gaze ale ţării au atins 633 miliarde de ruble (10,7 miliarde de dolari), comparativ cu 1.000 miliarde de ruble în mai, a raportat săptămâna trecută ziarul Vedomosti cu sediul la Moscova, citând date fiscale federale.

Vânzările de petrol au scăzut, de asemenea, cu 10%, la 605 miliarde de ruble în iunie.

O mare parte din atenţia internaţională acordată reducerilor ruseşti la furnizarea de gaz s-a concentrat pe impactul pe care acesta îl are asupra pieţelor europene de energie, care este cu siguranţă substanţial. Totuşi, acţiunile Gazprom au cauzat şi prejudicii semnificative bugetului rus.

Conform specialiştilor, este imposibil de spus exact cât de mult rău a provocat, deoarece guvernul nu a dezvăluit detalii bugetare de când a început invazia Ucrainei. Vedomosti a contactat si Gazprom, Rosneft, Lukoil, Gazprom Neft si Surgutneftegaz pentru detalii despre exporturile de petrol si gaze, dar nu a primit niciun raspuns.

În dolari, veniturile din exporturile de gaze naturale au scăzut la 11,1 miliarde de dolari în iunie, de la 16,2 miliarde de dolari în luna precedentă. Vedomosti notează că, în ciuda scăderii de la o lună la alta, veniturile Rusiei din vânzările de gaze în străinătate au fost încă de trei ori mai mari în iunie decât în ​​aceeaşi lună a anului trecut, evidenţiind impactul pe care îl are creşterea preţurilor la gaze în Europa, în ciuda reducerii volumelor.

În termeni de volum, Rusia a exportat 10,9 miliarde de metri cubi în iunie, în scădere de la 12 miliarde de metri cubi în luna precedentă. În schimb, a livrat 15,7 miliarde de metri cubi în mai şi în iunie în 2021.

Rusia a început să întrerupă livrările la sfârşitul lunii aprilie, după ce unii clienţi au refuzat să respecte un decret al Kremlinului care impunea plata în ruble. Din iunie, a redus, de asemenea, aprovizionarea prin conducta Nord Stream, invocând întârzierea Siemens în returnarea unei întârzieri, chiar dacă compania ar fi putut compensa aceste constrângeri trimiţând mai mult gaz prin Ucraina şi alte rute. Conducta funcţionează în prezent la doar o cincime din capacitatea sa de 55 de miliarde de metri cubi pe an.

Sâmbătă, gigantul rus al gazului Gazprom a anunţat că a suspendat livrările de gaz către Letonia, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale din cauza conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor europene fără precedent împotriva Rusiei, relatează AFP.

„Astăzi, Gazprom a suspendat livrările de gaz către Letonia (...) din cauza încălcării condiţiilor de recepţionare a gazului”, a precizat compania rusă într-un comunicat pe Telegram, fără a furniza mai multe amănunte.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care Gazprom a redus drastic săptămâna trecută livrările de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 1, invocând necesitatea reparaţiilor la o turbină, într-un moment în care ţările europene fac eforturi să-şi asigure rezerve pentru iarnă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...