Cu cât a crescut Franța vârsta de pensionare. Legea a stârnit proteste violente
În plină mobilizare a milioane de francezi, Senatul a dat undă verde articolului de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare. Prevederea-cheie este susținută de președintele Emanuel Macron, care a refuzat orice întrevedere cu liderii de sindicate.
Președintele Emmanuel Macron susține creșterea vârstei de pensionare FOTO Getty Images
Schimbarea legii a fost votată, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit AFP. Cu toate că a stârnit adevărate revolte în rândul francezilor, articolul ce prevede creșterea vârstei de pensionare a fost aprobat cu 201 de voturi pentru și 115 împotrivă. Deși Senatul franzez a fost de acord cu noua măsură, toate sondajele de opinie susțin contrariul.
Încă doi ani, până la pensie
Prevederea-cheie din reforma foarte contestată de populație, dar promovată de preşedintele Emmanuel Macron arată că vârsta de pensionare ar putea fi, în foarte scurt timp, 64 de ani, în loc de 62, cât era până în prezent.
În mod surprinzător, acest vot, crucial pentru executiv, a fost acordat în plină mobilizare împotriva proiectului, care afectează unul din pilonii sistemului social din Franţa.
După succesul mobilizării sociale de marţi, o a şaptea zi de acţiune la nivel naţional este prevăzută sâmbătă. Mai multe sectoare ale economiei (transporturi, energie ş.a) rămân perturbate de greve şi încetări spontane ale lucrului.
Sprijinindu-se pe mobilizarea a milioane de francezi începând din ianuarie, sindicatele au cerut să fie primite, de urgenţă, de către preşedintele Macron . Cererile le-au fost respinse, iar liderul statului speră că mișcările vor înceta de la sine.
Când ar putea reforma să fie adoptată definitiv
Adoptarea prevederii privind creşterea vârstei de pensionare constituie o victorie pentru executiv, care încearcă să accelereze procedura parlamentară, evitând în acelaşi timp să recurgă la articolul 49-3 din Constituţie ce permite adoptarea unui text fără vot.
„Mă bucur că dezbaterile au permis să se ajungă la acest vot”, a scris pe Twitter prim-ministrul Elisabeth Borne, care a putut conta pe voturile senatorilor din partidul Republicanii (dreapta).
În Adunarea Naţională (camera legislativă inferioară), unde puterea dispune doar de o majoritate relativă, respectivul articol nici măcar nu a putut fi examinat din cauza opoziţiei, dar şi a calendarului foarte strâns al discuţiilor impus de guvern.
Executivul speră de acum că Senatul va vota ansamblul textului până la data limită, duminică, fixată chiar de el.
În acest scenariu, o comisie mixtă de senatori şi deputaţi se va reuni pentru a încerca să se pună de acord asupra unui text, după care adoptarea definitivă a reformei ar putea interveni la 16 martie, explică AFP.
Sursa: adevarul.ro