CTP și-a amintit de nevaccinatul Djokovici: „Nu pot să nu scriu. Ar fi nedrept față de tenis...“
Pandemia de COVID-19 a provocat mai multe tragedii, dar și un boicot mediatic / jurnalistic în România. Pentru că, scârbit de Novak Djokovici și refuzul său de a se vaccina, Cristian Tudor Popescu și-a propus să nu mai comenteze rezultatele liderului mondial.
Cristian Tudor Popescu. FOTO: Arhiva Adevărul
Dacă, treptat, restricțiile pandemice au căzut, în schimb, a rămas în vigoare opțiunea lui Cristian Tudor Popescu de a nu comenta performanțele jucătorului sârb. Până astăzi! Pentru că acum, impresionat de parcursul lui Nole la French Open 2024 – e în sferturi și urmează să-l întâlnească, miercuri, pe Casper Ruud (7 ATP) – CTP a publicat un text savuros, în stilul său caracteristic, pe pagina sa de Facebook.
Ce a scris Cristian Tudor Popescu?
Lupta cu creierul
E mult de când n-am mai scris despre un meci al lui Djoković. Comportamentul lui în încercarea de a juca fără vaccin la AOpen în timpul pandemiei m-a afectat rău.
Acum însă, nu pot, pur și simplu nu pot să nu scriu. Ar fi și nedrept față de tenis să n-o fac.
De 3 zile încoace îl privesc pe Djoković cum cade de 5 ori și se ridică de 6. La 37 de ani. În fața unor adversari mai tineri cu cel puțin 10 ani.
Marele sârb mi-a contrazis percepțiile sedimentate în mai mult de jumătate de secol de viață în tenis. Aveam pretenția că știu, după cum arată și cum se mișcă jucătorii, cine va pierde meciul înainte ca el să se sfârșească. La 2-1 la seturi pentru un Lorenzo Musetti excepțional, îl vedeam limpede pe Djoković ca învins. Totul la el transmitea mesajul: „Nu mai pot”. Cu Francisco Cerundolo a fost și mai și: 2-1 la seturi și 4-2 pentru argentinianul care venea tăvălug. Am avut impresia că Djoković se scurge în zgură, ca o statuie de ceară, că într-un sfert de oră e terminat.
De fiecare dată, cred că triplul campion de la Roland Garros a făcut un lucru infernal de greu și periculos, într-un fel cum n-am mai văzut pe nimeni în afară de Rafael Nadal: și-a redus la tăcere propriul creier. Gândul „Nu mai poți, ai făcut și așa prea mult, ai 37 de ani, totul are o limită, nu mai are rost să te chinui, te rupi de tot” e generat de creier, nu de corp. Întotdeauna corpul mai are resurse „la roșu” – barierele de protecție ale creierului te împiedică să ajungi la ele. Djoković le-a rupt.
În clipa în care, după ce a făcut un volé imposibil, cu șpagat, în extensie totală, pe passing-ul în cros extrem sub fileu al lui Cisco Kid, căzut cu pieptul pe zgură a găsit puterea să mimeze cu brațele zborul avionului, pentru public (care, caz rar, a fost de partea lui), am priceput că va câștiga. În 10 seturi, în spre 10 ore de joc.
Scriu aceste rânduri și cu recunoștință. Căci milenarul Djoković este unul dintre foarte puținii jucători pentru care mă mai uit la tenisul de azi. Un singur lucru nu mai pot să-l fac ca pe vremuri: să-i spun Nole...
Sursa: adevarul.ro