UPDATE Paginamedia.ro l-a contactat pe CTP, care a menţionat că a avut o discuţie cu conducerea postului: „Motivele mi-au fost spuse într-o convorbire telefonică pe care am avut-o cu conducerea postului. A fost analizată această ultimă emisiune, de vineri şi au luat decizia”.
În emisiunea de pe 3 iunie, printre altele, CTP a vorbit despre modificările la legile Siguranţei Naţionale şi pericolul ca SRI să aibă puteri sporite şi să ajungă ca Securitatea din perioada comunistă şi a criticat şi gafa lui Cosmin Prelipceanu.
„Partidul unic aflat la putere doreşte să aibă serviciile în mână ca pe o unealtă” iar scopul final al acestor texte de lege „este să redea SRI-ului funcţia fundamentală a Securităţii”, care era „să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice şi să juguleze curentele împotriva regimului”, a spus CTP despre modificările care sunt în pregătire la legile Siguranţei Naţionale.
CTP (transcriere via Digi24 ):
Gândul n-a fost că SRI-ul acum, prin aceste texte care ar urma să devină lege, vrea să devină egalul Securităţii. Nu, vrea să fie mai tare decât Securitatea.
„Vă daţi seama ce statut şi ce statură se prevede pentru SRI şi SIE în aceste condiţii? Vor fi mai presus de lege. Şi aşa apartenenţa la un serviciu secret prezintă un pericol din punct de vedere psihologic. Persoana care lucrează acolo capătă un complex de superioritate asupra celorlalţi muritori din ţara respectivă.
Când eşti într-o democraţie veche şi autentică, cum sunt totuşi pe globul ăsta, acest obiectiv nu poate fi atins sau poate fi atins pentru scurt timp. Pentru că există nişte macanisme de control, verificare şi de acţiune, există o presă mult mai puternică decât cea din România, o presă care nu este propagandizată în proporţie de 90%, cum este presa din România.
Ştire iniţială
„Emisiunea Cap Limpede de vineri, 03 iunie, nu a fost ultima din acest sezon, a fost ultima. Nu ne mai vedem la toamnă. Analizând conţinutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis să înceteze colaborarea cu subsemnatul. Este o hotărâre unilaterală, care aparţine Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala.” a scris pe Facebook CTP.
În plus, el a adăugat că trebuia să se despartă de mult timp de postul de televiziune, dar a ales să rămână „din respect faţă de telespectatorii emisiunii Cap Limpede” şi de partenerul său de dialog, domnul Claudiu Pândaru. Acesta a subliniat că: „Acum sunt dezlegat”.
CTP a scris să nu are intenţia de a se transfera la un alt post de televiziune şi că se va gândi dacă va face conţinut video pe YouTube, menţionând că momentan la lua o pauză de la video, dar nu va fi în concediu.
„Dar, ne putem întâlni în continuare în scris, în Republica, pe facebook şi, audio, joia dimineaţa, la Europa FM. Deşi concediat, nu plec în concediu.”.
Cristian Tudor Popescu a condamnat dur gafa comisă de Cosmin Prelipceanu, care a prezentat un clip vechi de 14 ani, în care erau detaliate mai multe genuri muzicale, ca fiind propagandă rusească.
„Este vorba despre o minciună neagră. Există gri, există mai multe trepte de gri în fake news.
Ăsta este un fake news negru, nu are legătură nimic cu nimic. Nu preiei niciodată o ştire fără o verifici. Cum să nu traduci ce se spune efectiv în limba de pe ştire?
Deci, acolo se vorbea rusă. Dacă vrei să dai o astfel de ştire, tu trebuie să vezi, jurnalist profesionist…
Eu întotdeauna mă duc şi caut originalul, să văd cum sună în limba de origine, pentru că pot să apară traduceri care să deformeze”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.
Cosmin Prelipceanu a prezentat în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, un clip video cu un „recrut rus” care nu ştie că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975. În realitate, însă, în discuţia dintre un reporter şi tânăr se vorbeşte despre muzică şi datează de cel puţin 14 ani.
Primele clipuri video ale interviului au apărut pe 28 martie 2008 pe site-urile ruseşti, adesea intitulate în limba rusă „Very Bad Music” („Очень плохая музыка”).
Jurnalistul Cosmin Prelipceanu şi-a cerut ulterior scuze pentru gafa taxată dur de alte instituţii de presă.