CSM transmite că nu va susţine propunerile de introducere în Codul penal a infracţiunilor de 'rea-credinţă' şi 'gravă neglijenţă'

CSM transmite că nu va susţine propunerile de introducere în Codul penal a infracţiunilor de 'rea-credinţă' şi 'gravă neglijenţă'

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a informat, vineri, printr-un mesaj transmis către instanţe şi Parchete, că nu va susţine propunerile de modificare a Codului penal ce vizează introducerea infracţiunilor de 'rea-credinţă' şi 'gravă neglijenţă' sau alte incriminări de natură să aducă atingere independenţei Justiţiei.

"Referitor la preocuparea sistemului judiciar faţă de informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la unele amendamente la proiectul de lege în discuţie, menţionăm că, în procedura parlamentară, Consiliul nu va susţine acele amendamente (...) vizând introducerea infracţiunilor de 'rea-credinţă' şi 'gravă neglijenţă' sau alte incriminări de natură să aducă atingere independenţei Justiţiei", se arată în mesajul CSM, transmis vineri AGERPRES.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei dezbate, în această perioadă, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

"Propunerile cuprinse în proiectul de lege au fost analizate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul comisiei de specialitate, poziţia exprimată de Consiliu şi transmisă Parlamentului ţinând cont şi de numeroasele propuneri şi observaţii comunicate de instanţele judecătoreşti şi de Parchetele de pe lângă acestea cu privire la proiectul de lege, dar şi cu privire la alte modificări legislative, rezultate din aplicarea Codului penal, în privinţa cărora s-a apreciat că ar conduce la îmbunătăţirea cadrului normativ", a amintit CSM.

Propunerile şi observaţiile ce concretizează poziţia CSM sunt susţinute în cadrul dezbaterilor parlamentare de către reprezentanţii acestei autorităţi publice, a anunţat Consiliul.

"În lumina rolului său constituţional, de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii va continua demersurile instituţionale pentru un cadru normativ care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dar şi realizarea unei justiţii eficiente, bazată pe proceduri predictibile", a mai transmis CSM, care precizează că îşi va exprima poziţia în funcţie de amendamentele ce vor fi discutate în cadrul comisiei speciale a Parlamentului.

"În procedura parlamentară, în realizarea dreptului membrilor autorităţii legislative, pot fi formulate amendamente, care se supun analizei Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi în raport de care Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprima poziţia", se mai notează în mesajul Consiliului. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...