CSM-Secţia pentru procurori: Prin solicitarea repetată a dosarului "Tel Drum" de SIIJ s-a afectat independenţa procurorului

CSM-Secţia pentru procurori: Prin solicitarea repetată a dosarului "Tel Drum" de SIIJ s-a afectat independenţa procurorului

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, joi, că prin solicitarea repetată de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie a dosarului "Tel Drum" s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că prin solicitarea repetată a dosarului nr. 986/P/2014 (TEL DRUM), aflat în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, s-a adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorităţii judecătoreşti. De asemenea, s-a constatat că prin acest demers s-a pus presiune şi s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată în decizia secţiei.

Secţia pentru procurori a CSM a dispus totodată un control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor de la data operaţionalizării SIIJ până la data de 1 aprilie.

De asemenea, secţia a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare privind respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare în înregistrarea şi soluţionarea dosarului având ca obiect plângerea formulată împotriva lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Pe 27 martie, procurorul general Augustin Lazăr a sesizat CSM pentru a fi dispuse verificări faţă de Adina Florea, şeful adjunct al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, pentru săvârşirea unor abateri disciplinare în legătură cu modul în care a cerut de la DNA dosarul "Tel Drum".

"Am sesizat CSM cu constatările făcute cu ocazia soluţionării conflictului de competenţă", declara Augustin Lazăr, pentru AGERPRES.

SIIJ a încercat de trei ori să preia de la DNA dosarul "Tel Drum". În primele două cereri trimise de SIIJ la DNA nu a fost invocat niciun temei legal, iar în ultima solicitare se motiva faptul că în dosar ar fi cercetaţi şi magistraţi.

DNA a trimis un răspuns Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în care arăta că "nu există niciun criteriu care să atragă competenţa Secţiei, niciuna dintre persoanele faţă de care se efectuează urmărirea penală neavând calitatea de magistrat".

Pentru a rezolva acest conflict de competenţă, DNA s-a adresat procurorului general Augustin Lazăr, care a dat dreptate Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pe 13 martie, Augustin Lazăr a stabilit că DNA are competenţa de a instrumenta dosarul "Tel Drum", în care este anchetat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Augustin Lazăr a decis că faptele din acest dosar sunt de competenţa procurorilor anticorupţie şi nu a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul "Tel Drum" în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…