CSM: Procurorul Iulian Văduvan, suspendat din funcție ca urmare a trimiterii în judecată

CSM: Procurorul Iulian Văduvan, suspendat din funcție ca urmare a trimiterii în judecată

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât suspendarea din funcție a lui Iulian Văduvan, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, ca urmare a trimiterii în judecată de către DNA.

"Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcție, începând cu această dată, a domnului Văduvan Iulian Costin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârșirea, cu intenție, a unor infracțiuni. Hotărârea Secției a fost luată în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea 317/ 2004 privind CSM, conform cărora secțiile Consiliului dispun suspendarea din funcție a judecătorilor și procurorilor, și art. 62 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea 303/ 2004, potrivit cărora judecătorul este suspendat din funcție când a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni", se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Iulian Văduvan a fost trimis în judecată de DNA Ploiești, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită și spălare de bani, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.

El este acuzat că a cerut și primit bani și alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunțători în cauză, pentru a le asigura acestora protecția în diferite dosare în care erau implicați.

Astfel, în perioada 2007 — 2012, în timp ce îndeplinea funcția de prim-procuror și efectua și supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un denunțător, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

"Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta", susțin procurorii.

De asemenea, în rechizitoriu s-a reținut că, în cursul anului 2009, în același scop al asigurării protecției, el a pretins și primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

Astfel, în perioada 2007 — 2015, Văduvan, în nume propriu sau ca prim-procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorilor în 12 dosare penale.

"Totodată, în perioada 2008 — 2012, Văduvan a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 115.815,67 lei, pretinsă și primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora și soția sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului și ale soției sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar", au constatat anchetatorii.

În cauză, procurorii DNA Ploiești au instituit sechestru asupra mai multor bunuri mobile ce aparțin lui Văduvan.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...