CSM: Jurisprudenţa instanţei constituţionale a decis constant în sensul prezervării pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor

CSM: Jurisprudenţa instanţei constituţionale a decis constant în sensul prezervării pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor

Jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale a stabilit "fără echivoc" că independenţa Justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, a transmis, marţi, Consiliul Superior al Magistraturii.

"Pe fondul avansării procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potenţialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenţei financiare a magistraţilor raportat la diminuarea remuneraţiei acestora, Consiliul Superior al Magistraturii arată că şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, dar şi a obligaţiei de a garanta acestora o remuneraţie adecvată", se precizează într-un comunicat de presă al CSM, remis AGERPRES.

Consiliul reiterează "ferm" că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu şi a remuneraţiei adecvate ca o componentă a independenţei Justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituţia României.

"Jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale a stabilit fără echivoc că independenţa Justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unor garanţii sociale, precum pensia de serviciu", menţionează CSM.

Plenul CSM a decis "constant" în sensul prezervării pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, dar şi al stabilităţii unei remuneraţii corespunzătoare a corpului magistraţilor, hotărârile adoptate fiind comunicate Senatului, Ministerului Justiţiei, precum şi Ministerului Finanţelor Publice, indică sursa citată.

"Consiliul Superior al Magistraturii reiterează şi subliniază cu tărie şi fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraţilor şi încălcarea independenţei acestora. Pensia de serviciu şi stabilitatea unei remuneraţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor reprezintă garanţii pentru a căror protecţie Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun", se mai transmite prin comunicat.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat marţi raport favorabil pentru proiectul de hotărâre care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…