CSM amână discutarea cererii de demisie a procurorului Negulescu; Secția pentu procurori decide suspendarea

CSM amână discutarea cererii de demisie a procurorului Negulescu; Secția pentu procurori decide suspendarea

Membrii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au amânat marți discutarea cererii de eliberare din funcție, prin demisie, a procurorului Mircea Negulescu, recent transferat de la DNA Ploiești la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în schimb Secția pentru procurori a decis suspendarea acestuia.

"A fost o problemă neacoperită în totalitate de lege. Dânsul este în cursul unei acțiuni disciplinare și în același timp are o cerere de demisie. Se pune problema dacă se poate lua act de o decizie pentru că riscurile ar fi multiple, ca după ce încetează activitatea prin demisie să se poată întoarce peste un an, doi, trei. Dacă îndeplinește condiția de pensie, poate beneficia de pensie de serviciu. Dacă așteaptă finalizarea actului disciplinar, nu mai beneficiază de pensie. Pentru a lămuri aceste aspecte care nu sunt reglementate de lege, decât să greșim și să luăm o decizie pripită, am preferat să amânăm", a precizat președintele CSM, Mariana Ghena, la sediul Consiliului.

Tot marți, Secția pentru procurori în materie disciplinară a analizat nota Inspecției Judiciare cu propunerea de suspendare din funcție a procurorului Negulescu. După deliberări, Secția a decis suspendarea acestuia din funcție până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare.

Decizia poate fi contestată, în termen de 15 zile, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 15 februarie, ca urmare a apariției în mass-media a unor înregistrări audio al căror conținut este atribuit procurorului Mircea Negulescu. "Ulterior au fost înregistrate și conexate la prima lucrare sesizările, având același obiect, formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de un alt petent. Apreciind că există indiciile săvârșirii unor abateri disciplinare, inspectorii judiciari desemnați în cauză au dispus, la 17 februarie 2017, începerea cercetării disciplinare pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), b) și j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor", preciza IJ.

Mircea Negulescu, unul dintre procurorii care instrumenta la DNA Ploiești dosarul Ponta — Ghiță — Blair, ceruse în urmă cu două săptămâni încetarea activității în cadrul DNA și continuarea activității la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, după apariția în spațiul public a înregistrării audio.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”