CSM a încuviințat percheziția biroului judecătorului Nicușor Maldea, anchetat de DIICOT
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat percheziția la biroul folosit de judecătorul Nicușor Maldea în Tribunalul Caraș-Severin, magistratul fiind vizat într-un dosar al DIICOT. Într-un comunicat al CSM transmis miercuri AGERPRES se precizează că hotărârea a fost luată în urmă cu două zile.
"Hotărârea a fost luată în baza art. 42 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform căruia "Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviințează percheziția, reținerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la judecători..." și art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit căruia "Judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți pot fi percheziționați, reținuți, arestați la domiciliu sau arestați preventiv numai cu încuviințarea secțiilor Consiliului Superior al Magistraturii"", menționează CSM.
Solicitarea de încuviințare a percheziției a fost prezentată de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Structura Centrală, care efectuează cercetări față de un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual.
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2009, a fost constituit un grup infracțional organizat, sprijinit de către un magistrat judecător, care, fiind învestit cu soluționarea unor dosare privind insolvența unor societăți comerciale, a pretins și primit suma totală de 80.000 euro de la două persoane cu scopul de a admite cererile de intrare în faliment a respectivelor societăți. După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracțional, având calitatea de lichidator judiciar, a procedat la vânzarea bunurilor acestor societăți în faliment, la prețuri subevaluate, către alte societăți controlate de către membrii grupului, societăți care, la rândul lor, au valorificat bunurile respective către terți la o valoare mult mai mare", se arată într-un comunicat al DIICOT transmis AGERPRES.
Prejudiciul provocat bugetului de stat prin activitatea infracțională a grupării este estimat la 6 milioane de lei. AGERPRES