CSM: 26 de magistrați au cerut să iasă la pensie după anunțul ministrului Justiției privind creșterea vârstei de pensionare, de 4 ori mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut
18 judecători și 8 procurori au formulat cerere de pensionare între 31 decembrie 2020 și 6 ianuarie 2021, după anunțul ministrului Justiției Stelian Ion din ultima zi a anului trecut privind creșterea vârstei de pensionare a magistraților, potrivit unui răspuns al CSM la solicitarea G4media.ro .
În aceeași perioadă a anului trecut, doar 5 judecători și un procuror au formulat cerere de pensionare.
Vezi răspunsul CSM la solicitatea G4media.ro aici.
În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară îndeplinesc condiția de vechime de 25 de ani în profesie pentru a se pensiona, dacă vor.
La Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, care este oricum în deficit de judecători, o pensionare în masă a judecătorilor ar duce la prelungirea proceselor cu anii, a explicat Laura Radu, preşedintele Tribunalului Bucureşti, pentru Știrile Protv.
”S-ar desfiinţa completurile de judecată în care intră aceşti judecători. Asta duce la o supraîncărcare a celor care rămân. Supraîncărcarea nu poate fi gestinată decât prin termene mai lungi”, a declarat judecătoarea Laura Radu.
Pus în fața acestor cifre, ministrul Justiției Stelian Ion s-a răzgândit și a renunțat la ideea de a majora vârsta de pensionare a magistraților astfel încât aceștia să nu mai poată ieși la pensie la 47-48 de ani.
Stelian Ion vrea acum doar să abroge prevederea din legile Justiției lui Dragnea potrivit cărora magitrații ar putea să iasă la pensie după numai 20 de ani de vechime în profesie.
”În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.
Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun!” – este comunicatul emis pe 7 ianuarie 2021 de ministrul Justiției Stelian Ion.
Stelian Ion anunțase într-o conferință de presă din 31 decembrie 2020 că va propune creșterea vârstei de pensionare a magistraților. ”Sunt îngrijorat de numărul mare de cereri de pensionare. Vom propune creșterea vârstei de pensionare, astfel ca un magistrat să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani”, a spus Stelian Ion la acel moment.
În urma legilor Justiției de pe vremea lui Dragnea, pensia specială a magistraților a ajuns să fie mai mare sau egală cu salariul.
Pensia magistraților se calculează la 80 la sută din ultimul salariu brut, plus sporuri. Pe legea anterioară, pensia reprezenta 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, fără sporuri.
În plus, la începutul lui 2018, ca urmare a ”revoluţiei” fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.
Un procuror DIICOT, de exemplu, cu un salariu net de 15.000 de lei și un salariu brut de peste 20.000 de lei, poate ajunge la o pensie de 18.000 de lei (fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună), adică o pensie mai mare ca salariul.