CRONOLOGIE: Mitzura Arghezi şi Valentin Nicolau, printre marii dispăruţi ai anului 2015

CRONOLOGIE: Mitzura Arghezi şi Valentin Nicolau, printre marii dispăruţi ai anului 2015

Mitzura Arghezi, scriitorul Valentin Nicolau, traducătoarea Antoaneta Ralian, compozitorul Marcel Dragomir, actorii Mihaela Juvara, Eusebiu Ştefănescu, Mircea Anca şi Sorin Medeleni, cântăreaţa Lucreţia Ciobanu, Corneliu Vadim Tudor şi Paula Iacob se numără printre marii dispăruţi ai anului 2015.

13 ianuarie - Valentin Nicolau, scriitor, proprietar al grupului editorial Nemira şi fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, în perioada 2002 şi 2005, a murit la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator.

18 ianuarie - Christine Valmy (Cristina Xantopol), estetician, consultant şi antreprenor în industria cosmeticelor, a murit la vârsta de 88 de ani, din cauza unei complicaţii pulmonare severe, pe fondul unei suferinţe cardiace cronice.

19 ianuarie - Iustin Capră, inventatorul rucsacului zburător brevetat de americani şi folosit de cosmonauţi la deplasările intercapsulare, a murit, la 81 de ani.

29 ianuarie - Aviatorul de origine română Alex Vraciu, fost ofiţer în US Navy (Marina americană) şi unul dintre cei mai buni piloţi ai acesteia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit la 96 de ani, într-un azil de bătrâni din West Sacramento, în California. Cea mai spectaculoasă realizare de război a lui Alex Vraciu a fost doborârea a şase avioane inamice în interval de opt minute, în Pacificul de Sud.

14 februarie - Tenorul Octavian Naghiu, unul dintre cei mai renumiţi artişti lirici ai României, a murit la vârsta de 81 de ani, în urma unui stop cardiac. Vocea sa a fascinat şi încântat deopotrivă, răsunând pe mari scene lirice, precum cea de la Metropolitan Opera. Otello, Ducele, Rodolfo, Cavaradossi, Edgardo, Riccardo şi Radames au fost doar câteva dintre rolurile interpretate de acesta.

28 februarie - Jurnalistul Horia Tabacu, consultant editorial al cotidianului Evenimentul zilei, a murit, la vârsta de 60 de ani, din cauza unor probleme cardiace.

4 martie - Actorul George Motoi, cunoscut pentru rolurile interpretate în filme precum "Trecătoarele iubiri", "Fraţii Jderi şi "Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu", a murit la vârsta de 79 de ani.

8 martie - Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru şlagăre precum "Un albastru infinit" şi "Să mori de dragoste rănită", a murit la vârsta de 70 de ani. A scris muzică uşoară, dar şi muzică de teatru şi film.

11 martie - Jurnalista Rodica Ciobanu, editorialist la Gândul, a decedat, la vârsta de 52 de ani, în urma unei boli grave. Ea a lucrat ca reporter la departamentul Politic al publicaţiei Azi, a fost şef al secţiei Politic la Adevărul şi Gândul, iar în ultimii şase ani a fost editorialist la Gândul.

15 martie - Actorul Eusebiu Ştefănescu a murit, la vârsta de 70 de ani, din cauza unei tumori cerebrale. A fost actor al Teatrului din Ploieşti timp de 16 ani, după care a intrat în echipele Teatrului Mic şi Teatrului Naţional din Capitală. A jucat şi în filme celebre, precum "Colierul de turcoaze", "Ringul", "Figuranţii" şi "Liceenii Rock'n'Roll", şi şi-a împrumutat vocea în multe pelicule de animaţie.

15 martie - Prozatorul Alexandru Vlad a murit, la vârsta de 64 de ani, din cauza unei forme severe de cancer. Alexandru Vlad a publicat, printre altele, volumele "Aripa grifonului", "Drumul spre Polul Sud", "Frigul verii", "Sticla de lampă", "Ploile amare" şi "Cenuşă în buzunare".

3 aprilie - Paul Grigoriu, unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de emisiuni radiofonice, a murit la vârsta de 70 ani. Paul Grigoriu a fost redactor-şef al Programului III (Radio România Tineret) şi director general adjunct al Radiodifuziunii Române. Între octombrie 1994 şi septembrie 1995, Grigoriu a fost director general interimar al instituţiei, iar apoi director general adjunct, până în 2002, când a demisionat din funcţie.

29 aprilie - Istoricul literar Ovidiu Drîmba a murit la vârsta de 96 de ani. A fost unul dintre asistenţii filosofului Lucian Blaga de la Universitatea din Cluj şi a publicat lucrări dedicate istoriei culturii. A trăit timp de peste zece ani în Italia, unde a fost lector şi şef al catedrei de limba şi literatura română modernă de la Universitatea din Torino şi apoi la Universitatea Catolică din Milano.

31 mai - Mihaela Juvara, care a fost actriţă a Teatrului Bulandra din Capitală, a murit la vârsta de 84 de ani. A jucat în spectacole precum "Treizeci de arginţi", Ivanov", "Tineri căsătoriţi caută cameră", "Undeva o lumină", "Casa cea nouă", "Romeo şi Julieta la sfârşit de noiembrie", "Hamlet" şi "Mizantropul".

21 iunie - Balerinul Bogdan Nicula a murit, la vârsta de 35 de ani, după ce, în decembrie 2014, a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (ASL), o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale.

7 iulie - Cântăreaţa de muzică uşoară Angela Ciochină a murit, la vârsta de 60 de ani. A lansat câteva şlagăre precum "Eşti numai tu", "Odată cu cântecul", "Am vrut", "Salcâmul de pe strada mea", "Un copil" şi "Marea mea".

29 iulie - Florin Mitu, unul dintre cei mai cunoscuţi crainici ai Televiziunii Române, a murit, la vârsta de 78 de ani. Înainte de 1989, acesta a prezentat Telejurnalul, alături de Nicolae Melinescu, Sanda Ţăranu şi Delia Budeanu.

3 august - Academicianul Laurenţiu Popescu, care din 1993 era director al Institutului Naţional "Victor Babeş" din Capitală, fiind cel care a descoperit telocitele, a murit, la vârsta de 71 de ani.

5 august - Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu, un reper al cinematografiei româneşti, a murit la vârsta de 88 de ani. "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", "Figuranţii", "Liniştea din adâncuri", "Serata", "Gioconda fără surâs", "Trecătoarele iubiri" şi "O lumină la etajul 10" sunt câteva dintre titlurile filmelor scrise şi regizate de aceasta.

14 august - Actriţa Leonie Waldman-Eliad, o legendă a cântecului evreiesc din România, a murit, la vârsta de 83 de ani. A putut fi văzută în producţii ale Teatrului Evreiesc de Stat, precum "Motke hoţul", "Purimşpil - o comedie", "Mazl tov… and justice for all!" şi "Un rege Lear evreu".

30 august - Dan Iordăchescu, unul dintre cei mai mari baritoni români, a murit la vârsta de 85 de ani, după o lungă suferinţă. A interpretat peste 45 de roluri importante de operă (în special W. A. Mozart, G. Verdi, G. Bizet), în mai mult de 1.080 de spectacole de operă, de la preclasici până la contemporani, şi peste 1.500 de lied-uri în aproape 1.600 de concerte, în toată lumea.

2 septembrie - Soprana Eleonora Enăchescu, una dintre cele mai apreciate artiste lirice şi profesoare de canto din România, a decedat la vârsta de 63 de ani. A abordat roluri dificile precum cele din "La Traviata", "L'Elisir d’amore", "Don Pasquale", "Lucia di Lammermoor".

11 septembrie - Actriţa Oana Ioachim a murit, la vârsta de 48 de ani. Fiica dramaturgului Paul Ioachim, Oana Ioachim a fost angajată a Teatrului Mic din Bucureşti timp de aproape 20 de ani şi a lucrat cu regizori precum Cătălina Buzoianu, Dan Micu, Dragoş Galgoţiu, Dinu Manolache şi Sanda Manu.

14 septembrie - Corneliu Vadim Tudor , scriitor, publicist român şi fondator al PRM, a murit la vârsta de 65 de ani.

15 septembrie - Regizorul şi actorul de teatru şi film Dan Constantin Nasta-Popescu a murit, la vârsta de 96 de ani. A rămas cunoscut prin rolurile titulare interpretate în spectacolele "Despot Vodă", de Vasile Alecsandri, "Egmont", de Goethe, "Hamlet" şi "Richard al III-lea", de William Shakespeare.

17 septembrie - Cornel Stavru, unul dintre cei mai apreciaţi tenori dramatici români, cu o carieră de mai multe decenii pe scena Operei Naţionale Bucureşti, a murit la vârsta de 86 de ani. Printre rolurile cu care a cucerit spectatorii se numără Don José din "Carmen", Turridu din "Cavalleria rusticana", Otello din opera cu acelaşi titlu şi Canio din "Paiaţe".

21 septembrie - Ionel Talpazan, un artist născut în România, ale cărui desene cu OZN-uri şi forme de viaţă extraterestre au invadat trotuarele din Manhattan înainte ca talentul lui să fie remarcat la sfârşitul anilor '80, a murit la vârsta de 60 de ani. Artistul a murit în Manhattan, din cauza unor complicaţii medicale provocate de un accident vascular cerebral şi un diabet avansat.

30 septembrie - Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu, cunoscută drept "doamna munţilor", a murit, la vârsta de 90 de ani. A fost cunoscută în special pentru promovarea timp de mai multe decenii a folclorului sibian. Intepreta a fost numită "doamna munţilor" datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat.

7 octombrie - Actorul Ciprian Fanaca, colaborator permanent al grupului Divertis, a decedat la vârsta de 53 de ani, în urma unei lungi suferinţe. A devenit celebru mai ales cu rolul Fachiru' din scheciurile realizate de grupurile umoristice Divertis, Distractis şi Brigada Mecanică.

7 octombrie - Avocata Paula Iacob a murit la vârsta de 83 de ani, după o perioadă mai lungă de spitalizare, în urma unor suferinţe mai vechi. A devenit cunoscută în România după Revoluţia din 1989, când a fost avocata lui Nicu Ceauşescu. Ea a fost şi avocata lui Gigi Becali, dar s-a implicat şi în acţiunile organizaţiilor pentru drepturile animalelor.

17 octombrie - Scriitorul Liviu Radu, considerat unul dintre cei mai importanţi autori de science-fiction şi fantasy din România perioadei de după 1990, a murit la vârsta de 66 de ani, după o lungă suferinţă. A semnat romane ca "Opţiunea", "Spaime", "Waldemar", "Modificatorii" şi "Vânzoleli nocturne" şi volume de proză scurtă, cele mai recente fiind "Povestiri fantastice" şi "Singur pe Ormuza".

22 octombrie - Academicianul Mircea Ioan Valentin Săndulescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Geonomice, a murit la vârsta de 82 de ani. Profesorul doctor inginer Mircea Săndulescu a fost, totodată, o personalitate de elită a geotectonicii mondiale, fiind primul geolog român care a executat cercetări geotectonice în Platoul Tibet.

27 octombrie - Domnica Teodorescu, cunoscută sub numele de scenă Mitzura Arghezi, fiica poetului Tudor Arghezi, a murit la vârsta de 90 de ani. Pe parcursul întregii sale vieţi, Mitzura Arghezi a contribuit la valorificarea şi promovarea moştenirii literare şi culturale pe care a preluat-o de la tatăl său. Aceasta a susţinut Muzeul Naţional al Literaturii Române în toate activităţile culturale organizate şi desfăşurate fie la Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărţişor", al cărei custode a fost în ultimii 40 de ani, fie în cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia.

26 noiembrie - Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani. A semnat peste 120 de traduceri (preponderent romane, dar şi piese de teatru) din autori prestigioşi: D.H. Lawrence, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Salman Rushdie, Tennessee Williams, Saul Bellow etc. A contribuit la volume colective în care a descris trăiri, experienţe şi întâlniri marcante ("Cartea cu bunici", "Prima mea călătorie în străinătate", "Prima mea ţigară" etc.).

28 noiembrie - Actorul şi regizorul Mircea Anca a decedat la vârsta de 55 de ani. Mircea Anca era bolnav de leucemie şi a fost internat de mai multe ori în ultimii ani. La Teatrul Naţional din Bucureşti a interpretat roluri în spectacole precum "Macbeth", regia Radu Penciulescu, "Eduard al III-lea", regia Alexandru Tocilescu, "Jocul ielelor", regia Claudiu Goga, "Apus de Soare", regia Dan Piţa.

13 decembrie - Florin Manolescu, unul dintre cei mai importanţi critici şi istorici literari ai ultimelor decenii, dar şi unul dintre profesorii emeriţi ai Facultăţii de Litere bucureştene, a murit la vârsta de 72 de ani.

19 decembrie - Chitaristul George Pătrănoiu, membru fondator al trupei Taxi şi colaborator al formaţiei în perioada 1999 - 2006, a murit la vârsta de 42 de ani, în urma unei lungi suferinţe. Acesta suferea de câţiva ani de cancer amigdalian.

20 decembrie - Actorul Sorin Medeleni, care şi-a dedicat 37 de ani din carieră scenei Teatrului Mic din Bucureşti, a decedat la vârsta de 63 de ani. În stagiunea curentă a instituţiei de spectacole, Sorin Medeleni a jucat în "Profesiunea doamnei Warren", în regia lui Claudiu Istodor, "Mata Hari - dincolo de legendă", în regia Lianei Ceterchi, şi "Top Dogs", în regia lui Theodor- Cristian Popescu .

21 decembrie - Scriitoarea şi traducătoarea Annie Bentoiu, autoare a volumelor "Strada Mare" şi "Voyage en Moldavie", a decedat la vârsta de 88 de ani. A publicat în limba franceză traduceri din literatura română şi volume de poezie şi proză poetică, la Lausanne, Éditions de l'Aire, printre care "Poèmes I", "Poèmes II", "Dix méditations sur une rose", "Phrases pour la vie quotidienne" şi "Voyage en Moldavie".

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”