Criza Tarom. Piloții ar fi ajuns la o înțelegere cu conducerea, care le-a propus o majorare de salariu

Criza Tarom. Piloții ar fi ajuns la o înțelegere cu conducerea, care le-a propus o majorare de salariu

Criza Tarom a încetat. Piloților li s-a propus o majorare de salariu de 1.500 de euro, care ar trebui primită în trei tranșe. „Toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât și externe, se desfășoară conform programărilor de zbor”, anunță compania.

Zborurile Tarom ar fi fost reluate FOTO: Shuterstock

Zborurile Tarom ar fi fost reluate FOTO: Shuterstock

UPDATE: 8.55 TAROM și reprezentanții personalului navigant au ajuns la un acord pentru derularea operațiunilor în regim normal. Marți, 9 iulie toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât și externe, se desfășoară conform programărilor de zbor, anunță compania.

„Compania TAROM a continuat dialogul cu reprezentanții personalului navigant, în urma situației de luni, 8 iulie, prin care numeroase zboruri au fost anulate, ca urmare a declarațiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, și anunță încheierea unui acord pentru normalitate și derularea operațiunilor de zbor în regim normal. În dimineata zilei de 9 iulie toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât și externe, se desfășoară conform programărilor de zbor”, arată un comunicat de presă.

În continuarea dialogului între Consiliul de Administrație al companiei și reprezentanții personalului navigant TAROM, în cadrul întâlnirii de lucru comune s-a ajuns la „un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant”. Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei.

„În urma situației întâmpinate luni, 8 iulie, aceea de anulare a numeroase zboruri ca urmare a declarațiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, compania TAROM își cere scuze pasagerilor săi pentru tot disconfortul creat și depune toate eforturile pentru a reduce impactul pe care această situație îl are asupra planurilor lor de călătorie. Compania a oferit alternative pentru pasagerii afectați de aceste anulări, iar echipa de asistență este în contact direct cu pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile”, precizat compania Tarom.

Piloții Tarom și membrii Consiliului de Administrație s-au întâlnit, iar după mai multe ore de negocieri ar fi ajuns la o înțelegere. Aceasta prevede majorarea salariilor piloților cu 1.500 de euro, însă în trei tranșe. Salariile acestora ar urma să fie majorate cu 500 de euro din octombrie, iar diferența o vor primi anul următor, potrivit Antena3.

Ca semn de bună credință, pentru că s-au deschis canalele de negocieri, s-au reluat o parte din curse, susțin reprezentanții sindicatului piloților.

În ciuda acestor înțelegeri, alte trei curse interne au fost anulate marți, 9 iulie. Acestea trebuiau să ajungă pe aeroportul Otopeni, în jurul orei 6:30, din Iași, Suceava și Baia Mare.

Peste 10.000 de pasageri afectați

Doar ieri peste 10.000 de oameni au aflat că zborurile lor sunt anulate cu numai câteva zeci de minute înainte de decolare.

Haosul a pornit după ce 30 de piloți și copiloți s-au declarat „ inapți din punct de vedere medical” pentru a zbura. În realitate, a fost o formă mascată de protest, pentru a cere salarii mai mari.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Piloţilor de Linie din România (SPLR), protestul de luni s-a vrut a fi un semnal de alarmă asupra condiţiilor actuale de muncă şi managementului deficitar din companie.

„Piloţii au tras un semnal puternic de alarmă, protestând împotriva condiţiilor actuale de muncă şi a managementului deficitar din companie. Această acţiune este un semnal de alarmă, având în vedere că numeroase aspecte critice, inclusiv cele legate de siguranţa pasagerilor, au fost ignorate prea mult timp. (...) Această întrerupere a activităţii, deşi necesară, este regretabilă pentru pasagerii noştri. Înţelegem inconvenienţele cauzate şi ne exprimăm regretul pentru disconfortul şi discontinuitatea pe care le resimt, acesta fiind şi unicul motiv pentru care demersurile noastre au apărut în al 12-lea ceas . Acţiunile noastre sunt motivate de dorinţa de a îmbunătăţi siguranţa şi calitatea serviciilor oferite, asigurând un mediu de lucru sigur şi demn pentru echipajul nostru”, se spune în comunicatul sindicaliștilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii