Criza refugiaților: UE acordă trei luni Greciei pentru a-și consolida gestionarea frontierelor

Criza refugiaților: UE acordă trei luni Greciei pentru a-și consolida gestionarea frontierelor

Uniunea Europeană (UE) a acordat vineri un termen de trei luni Greciei pentru a-și corecta "gravele deficiențe" în gestionarea afluxului de migranți la frontiera sa maritimă cu Turcia, situație care în opinia Bruxellesului pune în pericol funcționarea spațiului Schengen, a anunțat o sursă europeană, citată de AFP și Reuters.

Pe baza propunerii Comisiei Europene, decizia a fost adoptată de către Consiliul UE într-o reuniune a miniștrilor de finanțe din statele membre. Grecia a votat contra, iar Ciprul s-a abținut de la vot.

Dacă cele 50 de recomandări prezentate de executivul comunitar nu sunt aplicate suficient, se deschide calea pentru aplicarea articolului 26 al codului Schengen, prin care Comisia Europeană poate propune, în termen de trei luni, reintroducerea controalelor la frontierele interne din spațiul Schengen pentru o perioadă de șase luni ce poate fi prelungită de cel mult trei ori, durata maximă totală fiind de doi ani.

Oficiali europeni susțin că decizia de vineri nu are ca scop izolarea sau stigmatizarea Greciei, ci mai degrabă garantarea faptului că măsura de control frontalier oriunde în UE, inclusiv la granița dintre Germania și Austria, poate rămâne în vigoare fără a încălca legea de îndată ce derogările bazate pe alte secțiuni ale codului Schengen expiră.

"Afluxul masiv (de migranți) este de natură să pună controlul frontierei exterioare al oricărui stat membru sub presiune extremă. Funcționarea generală a spațiului Schengen este în mare pericol și trebuie acționat într-o manieră urgentă", se menționează într-un document al Consiliului UE, citat de AFP.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat, marți, că numărul imigranților și refugiaților ajunși în Europa pe mare în primele șase săptămâni ale anului este de zece ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.

Numărul sosirilor a depășit 76.000, iar numărul deceselor pe rutele din Mediterana a fost de 409, față de 69 în primele șase săptămâni din 2015, conform OIM. Aceasta a adăugat că nu se așteaptă o scădere a numărului de sosiri în Europa și estimează că în martie Grecia va ajunge la cifra de un milion de imigranți și refugiați ajunși pe teritoriul său de la începerea crizei.

În acest an, 70.365 de imigranți și refugiați au ajuns pe mare în Grecia, iar alți 5.898 — în Italia, conform OIM. Un număr de 319 de persoane au murit încercând să traverseze estul Mediteranei între Turcia și Grecia, iar alți 90 pe ruta dintre nordul Africii și Italia.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”