Criza politică din Germania: Liderul CDU din Turingia a demisionat
Liderul filialei partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din landul german Turingia, Mike Mohring, şi-a anunţat vineri demisia în urma seismului politic provocat în Germania de alianţa sa inedită cu extrema dreaptă care a aruncat în criză formaţiunea cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.
''Cred că ar fi bine să pacificăm partidul, să lăsăm la o parte interesele personale şi să găsim o cale comună pentru viitor'', a declarat Mike Mohring într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter. ''Nu vreau să fiu un obstacol şi prin urmare nu voi candida din nou la preşedinţia (filialei) partidului'', a adăugat el.
Mike Mohring s-a aflat sub o mare presiune politică după ce parlamentul regional din Turingia a ales un premier cu voturile decisive date de partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), la care s-au adăugat voturile deputaţilor Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi ale partidului liberal FDP, din rândurile căruia a provenit şi premierul ales, Thomas Kemmerich, care între timp a demisionat şi el din cauza scandalului creat.
A fost pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei când un partid de extremă dreapta a ajuns într-o alianţă cu formaţiunile tradiţionale, a căror politică a fost mereu să evite cu orice preţ colaborarea cu astfel de partide atât la nivel naţional, cât şi regional. O alianţă calificată drept un ''act impardonabil'' de cancelarul Angela Merkel, care a cerut anularea scrutinului regional din Turingia şi organizarea de alegeri anticipate.
Mike Mohring a refuzat iniţial să demisioneze în discuţia pe care după declanşarea scandalului a avut-o cu preşedinta CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, care a reproşat filialei CDU din Turingia că nu a respectat linia partidului.
Considerată aproape sigur succesoarea lui Merkel în postul de cancelar în anul 2021, Annegret Kramp-Karrenbauer a făcut în cele din urmă şi ea pasul înapoi anunţând că nu doreşte să fie cancelar şi că va renunţa la preşedinţia CDU, un eşec major pentru Merkel, după ce reuşise să o propulseze pe această apropiată a ei la conducerea formaţiunii.
Doi dintre cei patru posibili candidaţi la preşedinţia CDU anunţaţi până în prezent se află în tabăra anti-Merkel, cu o orientare mai de dreapta, ceea ce a relansat în mass-media speculaţiile despre o posibilă încheiere mai devreme a celui de-al patrulea mandat al actualului cancelar.AGERPRES