Criza politică din Germania explicată în câțiva termeni cheie
Inedita criză politică prin care trece Germania în urma eșecului cancelarului Angela Merkel de a forma o nouă coaliție guvernamentală poate fi explicată și prin câteva concepte enunțate miercuri într-un articol publicat de ediția electronică a cotidianului El Pais.
Jamaica — O fotografie modificată cu Merkel având părul aranjat în șuvițe în stil jamaican este larg distribuită de presa germană, într-o aluzie ironică la așa-numita coaliție Jamaica, țară al cărei drapel cuprinde culorile partidelor ce au încercat în zadar formarea acestei alianțe politice, negrul reprezentând conservatorii, galbenul liberalii și verdele ecologiștii.
Groko — Contracție a expresiei 'marea coalițe' (Grosse Koalition). Odată eșuată tentativa de formare a coaliției Jamaica, aritmetica electorală arată că singura posibilitate de constituire a unei majorități rămâne o reeditare a actualei 'mari coaliții' formate din conservatori și social-democrați. Dar aceștia din urmă au obținut la scrutinul din 24 septembrie cel mai slab rezultat din perioada postbelică, astfel că au decis să intre în opoziție. Totuși, presa germană scrie despre presiunile tot mai mari cărora este supus liderul social-democrat, Martin Schulz, de a accepta să intre din nou la guvernare pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate sau la formarea unui guvern conservator minoritar.
Stabilitate — Este unul dintre cuvintele repetate cel mai mult în zilele în care tratativele privind eterogena coaliție Jamaica păreau că se vor concretiza, fiind unanim recunoscut faptul că un eșec al acestora ar însemna intrarea într-o perioadă de instabilitate fără precedent pentru o țară ca Germania.
Soli (Solidaritätszuschlag — taxa de solidaritate) — Este numele impozitului pe care cetățenii germani îl plătesc de la reunificarea din anul 1990 pentru a ajuta economia din landurile fostei RDG. Însă mulți germani spun că s-au săturat să plătească această taxă, iar liberalii formațiunii FDP au cerut eliminarea ei, subiect devenit astfel un punct importat de fricțiune la tratativele pentru formarea unei noi coaliții.
Cămăși curate — Este ceea ce i-a lipsit vicepreședintelui FDP, Wolfgang Kubiki, vineri, când a aflat că discuțiile se vor prelungi și în weekend. El a mărturisit atunci că i-a cerut soției sale să vină la Berlin să-i aducă mai multe cămăși. Acest detaliu a devenit sugestiv pentru caracterul extenuant al unor negocieri care nu au dus nicăieri.
Merkeldämmerung (Amurgul lui Merkel) — Analiștii și articolele din presă abundă în pronosticuri despre sfârșitul erei Angela Merkel după cei 12 ani cât ea a condus executivul de la Berlin în trei mandate consecutive. Totuși, sondajele arată că actuala șefă a guvernului încă se bucură de un sprijin popular substanțial pentru un al patrulea mandat. Însă o întrebare pusă tot mai mult după eșecul negocierilor este dacă o eventuală renunțare a ei ar putea fi o monedă de schimb pentru deblocarea negocierilor.
Reunificare familială — Primirea în Germania a familiilor migranților care au obținut drept de azil în această țară este una dintre subiectele controversate care au condus la eșecul negocierilor.
După ce Germania a primit în ultimii doi ani circa 1,3 milioane de migranți, posibilitatea ca aceștia să-și aducă și familiile, adesea foarte numeroase, a determinat presa să scrie despre o invazie. Unele studii au sugerat că anul viitor circa 50.000 de familii ale migranților vor putea veni în Germania în baza dreptului la reunificare familială.
Un moratoriu valabil până în martie 2018 prevede că migranții care au primit doar 'protecție subsidiară' (o formă de azil cu mai puține drepturi) nu își vor putea aduce familiile în Germania. Liberalii și conservatorii cer prelungirea acestui moratoriu, încercând astfel să mai scadă din popularitatea extremei-drepte, care în urma scrutinului din septembrie a intrat pentru prima dată în Bundestag, pe fondul nemulțumirii unor cetățeni germani față de politica ușilor deschise pentru refugiați promovată de Angela Merkel. Dar Verzii se opun prelungirii moratoriului, ei considerând că toți refugiații trebuie să beneficieze de dreptul de a fi alături de familiile lor în Germania.
AGERPRES