Criza medicamentelor generice: soluțiile Ministerului Sănătății

Criza medicamentelor generice: soluțiile Ministerului Sănătății

Medicamentele generice au început să lipsească din unele spitale din țară, la Constanța fiind amânate operațiile din această cauză.

Prețul european cel mai mic scoate medicamentele din piață FOTO Shutterstock

Prețul european cel mai mic scoate medicamentele din piață FOTO Shutterstock

Ministrul Sănătății spune că este nevoie de o reformă a prețului pentru ca tratamentele să nu mai dispară de pe piață

Politica pe care statul român o are față de stabilirea prețului la medicamente – aceea a prețului cel mai mic – duce la dispariția multor pastile de pe piață. Producătorii și distribuitorii nu mai consideră atractivă aducerea pe piață a medicamentelor.

Ele devin neatractive pentru producători și distribuitori, aceștia orientându-se către piețe mai profitabile. Lucrurile se pot înrăutăți și mai mult, în condițiile în care producătorii de medicamente deja au semnalat o creștere a costurilor din cauza modificărilor de pe piața energiei.

„E important să avem pe piaţă medicamentele la cel mai mic preţ care face posibilă prezenţa medicamentului pe piaţă, nu cel mai mic preţ care duce la dispariţie”, a punctat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, luni, într-o conferință cu presa.

Neconformitatea produsului, cauza întreruperii

Declarația vine ca urmare a anunțului făcut la finalul săptămânii trecute de către directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Constanța, Marius Prăzaru, care a declarat că nu mai are în stoc decât 50 de fiole dintr-un medicament generic, utilizat în timpul anesteziilor, pentru un singur pacient fiind necesare 5-6 astfel de fiole. Prin urmare, toate intervențiile chirurgicale care nu erau urgente au fost amânate în instituția sanitară. Directorul constănțean a mai spus că și alte spitale sunt în această situație.

Potrivit unui comunicat al firmei producătoare a medicamentului – Zentiva –, întreruperea furnizării medicamentului a fost cauzată de o neconformitate a produsului finit. Reprezentanții firmei au dat asigurări că au finalizat producția a 51.000 de cutii de medicament care conțin neostigmină și că acesta va ajunge în cel mai scurt timp în spitalele care au nevoie. „Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul spitalelor pentru 90 de zile”, au mai spus reprezentanții Zentiva.

Deși ministrul Alexandru Rafila a pus situația de la Constanța mai degrabă pe seama nepriceperii managementului spitalului de a-și face stocuri de medicamente, oficialul a admis că discontinuitatea în aprovizionarea cu diferite medicamente este o chestiune complexă care are nevoie de o abordare integrată. „O rezolvare punctuală a unei probleme nu înseamnă că o rezolvă în ansamblu. Din păcate, au fost abordări sectoriale, politica medicamentului e mai mult decât o abordare sectorială, trebuie să ţină cont de multe elemente, cum se formează preţul, cum se calculează. Buget nelimitat la medicamente nu cred că există în nicio ţară din lume. Discutăm de cancer, oncologie, boli rare – trebuie să furnizăm medicamente pentru aceste categorii de pacienţi, dar nici ceilalți pacienţi nu pot fi privaţi de medicamentele de rutină”, a mai spus ministrul, adăugând că în acest scop a fost înființat un grup de lucru. Marți, a precizat Rafila, va urma o întâlnire cu producătorii, adăugând că România nu are producători de medicamente generice.

„Consecințele încep să se vadă tot mai tare”

Discuția despre disponibilitatea medicamentelor pentru pacienții români este una mai amplă, spune la rândul său Dan Zaharescu, directorul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, ARPIM. „România a creat de-a lungul anilor un mediu destul de ostil dezvoltării industriei farmaceutice și dezvoltării industriei farmaceutice în România și aceste consecințe încep să se vadă din ce în ce mai tare”, susține Zaharescu. Este vorba atât despre prețul medicamentelor, cât și despre faptul că, pe lângă prețul minim european, producătorii mai plătesc o taxă în plus de 25% din cifra de afaceri pe care o realizează în România, ceea ce în condițiile actuale poate să genereze dispariția anumitor medicamente de pe piață care nu mai sunt sustenabile din punct de vedere economic. „Și, în această situație, da, din păcate, pot exista medicamente care să nu mai fie disponibile pentru pacienți”, a explicat Dan Zaharescu.

Acesta a adăugat că, din punctul de vedere al organizației pe care o reprezintă, în acest moment nu există probleme de aprovizionare cu medicamente. „Nu există decât chestiuni punctuale. E vorba de reconfigurarea unor linii de fabricație, sunt situații absolut normale care se întâmplă și este o problemă a spitalelor și distribuitorilor de a avea cantitățile necesare pentru o perioadă mai lungă. De regulă, când producătorii fac asemenea reconfigurări sau schimbări care afectează o perioadă mai lungă asigurarea cu medicamente, informează din timp toți agenții economici, tocmai pentru ca aceștia să-și poată face stocuri”, a conchis Dan Zaharescu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!