Criză majoră pe piața imobiliară din Europa: Creditele ipotecare sunt la un minim al ultimului deceniu

Criză majoră pe piața imobiliară din Europa: Creditele ipotecare sunt la un minim al ultimului deceniu

Băncile europene nu vor înregistra nicio creştere a creditelor ipotecare în acest an, din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, însă se estimează o redresare începând cu 2025, scrie Ziare.com .

Potrivit unei analize Financial Times citată de Business Magazin , în ultimii doi ani, cei care au contractat împrumuturi în zona euro au fost descurajaţi să acceseze noi credite ipotecare, deoarece Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor la niveluri record, după o perioadă îndelungată de rate negative.

Potrivit unui studiu EY bazat pe datele Autorităţii Bancare Europene şi ale băncilor naţionale din Germania, Franţa, Spania şi Italia, se preconizează că împrumuturile ipotecare din zona euro nu vor creşte în acest an, comparativ cu o creştere de 4,9% în 2022. Datele, colectate din 2006, arată că cea mai mică rată de creştere anterioară a fost de 0,2% în 2014. „Piaţa imobiliară continuă să fie cea mai afectată, fără creştere în acest an. Totuşi, pe măsură ce scad costurile de trai şi de împrumut, cererea de locuinţe şi de credite atât din partea consumatorilor, cât şi a întreprinderilor ar trebui să se redreseze,” a declarat Omar Ali, lider global pentru servicii financiare la EY.

Când își va reveni piața europeană a creditelor ipotecare

Compania de consultanţă se aşteaptă ca împrumuturile ipotecare să îşi revină din 2025, cu o creştere de 3,1%, urcând la 4,2% în anul următor, pe măsură ce costurile de împrumut scad şi inflaţia încetineşte, reducând presiunile asupra pieţei imobiliare.

BCE a majorat principala rată a dobânzii de la 0% în 2022 la un nivel record de 4% în septembrie anul trecut, urmând exemplul Băncii Angliei şi al Rezervei Federale, în încercarea de a combate creşterea inflaţiei, arată sursa citată.

Totodată, în iunie, BCE a redus dobânda principală la 3,75% şi este de aşteptat să continue scăderile în lunile următoare, pe măsură ce inflaţia scade. FT completează faptul că creditele ipotecare reprezintă aproape jumătate din totalul împrumuturilor din zona euro, deşi şi alte tipuri de credite au fost afectate în ultimii ani.


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a aflat motivul pentru care dentista din Brăila a fost ucisă. Rolul esențial jucat de telefonul ei

2 Volkswagen și prăbușirea Germaniei

3 De citit / Adevărata problemă a economiei chineze

4 Cum ajung românii să ofere „bani gratis” băncilor. Greșeala uriașă pe care o facem când economisim

5 Top 5 cele mai proaste avioane de luptă din istorie, numite de experți adevărate „sicrie zburătoare”