Criză la Kursk: Ofensiva ucraineană declanșează starea de urgență VIDEO

Criză la Kursk: Ofensiva ucraineană declanșează starea de urgență VIDEO

Starea de urgență a fost decretată miercuri în regiunea rusă Kursk, a anunțat guvernatorul interimar, în contextul unei incursiuni majore a armatei ucrainene, începută marți, în această zonă de frontieră cu Ucraina, transmite AFP.

Stare de urgenta in regiunea Kursk

Mai mulți ruși s-ar fi predat în urma atacului de peste graniță - FOTO Captură Video X/ Igor Sushko

Situaţia operaţională rămâne dificilă în zonele de frontieră. Pentru a elimina consecinţele intrării forţelor inamice, am decis să institui starea de urgenţă”, a anunţat guvernatorul Alexei Smirnov pe Telegram, potrivit Agerpres.

Armata rusă a confirmat miercuri că luptele continuă în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, unde forțele ucrainene au lansat o incursiune mecanizată în ziua precedentă. Profitând de o prezență redusă a armatei ruse în zonă, trupele ucrainene au reușit să avanseze semnificativ, într-o operațiune pe care bloggerii militari ruși o descriu ca o ofensivă majoră.

Potrivit Moscovei, aproximativ o mie de soldați ucraineni, sprijiniți de zeci de tancuri și vehicule blindate, au atacat regiunea Kursk. Totuși, bloggeri militari ruși, care critică incompetența comandamentului rus, estimează că forțele ucrainene implicate în ofensivă ar fi de fapt de aproximativ 2.000 de soldați. Aceștia ar fi pătruns cel puțin 15 kilometri în adâncimea teritoriului rus, ocupând cel puțin 11 sate.

Inamicul (ucrainean) a acumulat forţe timp de două luni pentru acest atac.. Timp de două luni, toate informaţiile complete au fost trimise degeaba către Statul Major. Era suficient timp pentru a lua o decizie adecvată”, a remarcat bloggerul Rybar, bine informat din surse militare ruse şi al cărui canal de Telegram este urmărit de peste un milion de utilizatori. Bloggerul acuză comandamentul militar că nu a învăţat lecţiile incursiunilor desfăşurate în martie de unităţi ucrainene în regiunile ruse Belgorod şi Kursk.

O incursiune majoră a armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk a dus la lupte intense și capturarea unor soldați ruși tineri, conform bloggerilor ruși, care critică incompetența comandamentului rus.

Președintele Vladimir Putin a calificat acțiunea drept „provocare pe scară extinsă”, în timp ce generalul Valeri Gherasimov a afirmat că avansul ucrainean a fost oprit de loviturile aviației și artileriei ruse. Luptel continuă aproape de frontieră, iar Gherasimov susține că cel puțin 100 de soldați ucraineni au fost uciși și 215 răniți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…