CRIZA din Orientul Apropiat ESCALADEAZĂ. Saudiții și aliații lor SUNIȚI au RUPT relațiile diplomatice cu Iranul

CRIZA din Orientul Apropiat ESCALADEAZĂ. Saudiții și aliații lor SUNIȚI au RUPT relațiile diplomatice cu Iranul

Tensiunile puternice dintre Iranul siit si vecinii sai arabi suniti s-au agravat si mai mult luni, dupa ce Arabia Saudita si aliatii sai au rupt sau au redus relatiile diplomatice cu Teheranul, in urma crizei declansate de executarea unui demnitar siit, scrie AFP.

Temandu-se de o escaladare cu consecinte imprevizibile, Rusia s-a declarat "pregatita sa serveasca drept intermediar" pentru rezolvarea crizei dintre Riad si Teheran, doi poli de influenta in regiunea agitata a Orientului Apropiat.

Statele Unite, aliati ai sauditilor dar recent apropiate de iranieni, dupa acordul privind dosarul nuclear, convenit in iulie, au cerut "masuri pozitive pentru calmarea tensiunilor".

Franta si Germania au cerut si ele detensionarea crizei, dupa ce Bahrain si Sudan au rupt relatiile cu Iranul. Emiratele Arabe Unite au redus legaturile diplomatice cu Teheranul.

Noua criza a izbucnit sambata cu executarea de catre Riad a demnitarului siit Nimr el-Nimr, critic al casei regale saudite, alaturi de alte 46 de persoane condamnate pentru "terorism", majoritatea pentru atentate atribuite retelei extremiste sunite al-Qaeda.

Acesta executie a provocat un razboi al declaratiilor intre Teheran si Riad si manifestatii violente in randul comunitatii siite din mai multe tari, printre care Iranul, unde reprezentante diplomatice saudite au fost atacate, Irak, Liban, Bahrain dar si Pakistan si Casmirul indian.

Duminica seara, Arabia Saudita a anuntat "ruperea relatiilor diplomatice cu Iranul si a cerut plecarea in 48 de ore" a diplomatilor iranieni.

"Eroare strategica"

Teheranul a acuzat Riadul ca agraveaza "tensiunile" din Orientul Mijlociu prin aceasta decizie si a sustinut ca ruperea relatiilor diplomatice nu va sterge "eroarea strategica" care a fost executarea seicului Nimr.

La mai putin de 24 de ore dupa anuntul saudit, Bahrain, condus de o dinastie sunita care are legaturi stranse cu Riadul, a anuntat si el ruperea relatiilor cu Iranul si a cerut tuturor diplomatilor iranieni sa paraseasca regatul in 48 de ore.

O decizie similara a fost luata de Sudan, dar Emiratele Arabe Unite au anuntat doar ca isi recheama ambasadorul din Teheran si reduc legaturile diplomatice.

Liderul suprem iranian Ali Khamenei a declarat in urma cu o zi ca "mana divina" va razbuna executarea seicului.

Luni, ministrul adjunct pentru relatiile externe, Hossein Amir Abdollahian, a acuzat Arabia Saudita ca a "complotat pentru a scadea preturile la petrol".

Iranul acuza regatul saudit, cel mai mai mare exportator mondial de titei, ca a jucat un rol primordial in reducerea pretului petrolului, mentinand productia la un nivel foarte mare.

Seicul Nimr a fost condamnat la moarte in 2014 pentru "terorism", "revolta", "nesupunere fata de suveran" si "port de arme". Acesta a fost o figura marcanta in miscarea de contestare care a izbucnit, in 2011, in marja Primaverii Arabe, in estul regatului, unde traieste minoritatea siita care se plange de marginalizare.

Atacuri in Irak

Doua moschei sunite din Irakul vecin au fost vizate luni de atentate si un muezin de la o a treia moschee a fost ucis, starnind temeri legate de o revenire a violentelor intre comunitatile siita si sunita.

Autoritatile irakiene au acuzat "elemente infiltrate" pentru aceste atentate.

In Arabia Saudita, politia a fost tinta, duminica seara, unor focuri de arma care au ucis un civil in localitatea natala a seicului Nimr.

Cele doua puteri regionale sunt cel mai adesea in dezacord in ceea ce priveste crizele din regiune si se acuza reciproc ca incearca sa isi extinda sfera de influenta.

Relatiile diplomatice au fost rupte intre 1987 si 1991, dupa confruntari sangeroase intre pelerini iranieni si fortele saudite in timpul unui pelerinaj la Mecca in 1987.

In opinia expertilor, noua criza risca sa alimenteze razboaiele prin procura dintre Teheran si Riad, in special in Siria si Yemen.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…