Criza catalană: Catalanii din Franța i-au pregătit lui Carles Puigdemont o vilă dotată cu piscină
Catalanii din Franța au pregătit o vilă dotată cu piscină și alte refugii pentru eventualitatea în care liderul catalan Carles Puigdemont și alții din conducerea regiunii spaniole vor fi nevoiți să fugă de autoritățile de la Madrid, relatează marți agenția Reuters.
Deși scenariul în care liderii catalani fug din Spania și creează o rețea subterană în străinătate pare încă departe de realitate, susținătorii francezi ai independenței catalane nu riscă nimic: susțin că au pregătit nu mai puțin de 52 de case și apartamente, situate în apropiere de granița cu Spania.
"Totul e gata. Dispunem de logistica necesară să găzduim deocamdată circa 200 de oameni și mai mulți dacă va fi necesar", a declarat militantul Robert Casanovas, șeful Comitetului pentru autodeterminarea Cataloniei de nord, cum îi spun activiștii. "Scopul nostru este să fim pregătiți pentru cazul în care vor fi emise mandate de arestare împotriva membrilor guvernului catalan și mai ales a președintelui său", a menționat Casanovas într-un interviu telefonic.
Guvernul spaniol a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a guvernului catalan, dizolvarea parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în această regiune, după referendumul organizat aici la 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției spaniole și la care 90% dintre cei care au votat au spus 'da' independenței Cataloniei. Datele guvernului regional nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, iar prezența la vot a fost de numai 43%.
Câteva mii de vorbitori de catalană trăiesc peste graniță, în Franța, în principal într-o zonă din Pirineii Orientali, de-a lungul coastei Mediteranei, pe un teritoriu cedat Franței de Spania în secolul al XVII-lea. Mai mulți oficiali catalani s-au refugiat în Franța la sfârșitul anilor 30, după instalarea la putere în Spania a dictatorului Francisco Franco. Carles Puigdemont și adminstrația sa au făcut apel zilele trecute la "nesupunere civică" în perspectiva preluării controlului asupra Cataloniei de către guvernul central de la Madrid, dar nu au abordat public chestiunea exilului.
Robert Casanovas a subliniat că grupul său a decis în mod unilateral să pună la dispoziție case de refugiu, refuzând să spună dacă a primit vreun răspuns la această ofertă pe motiv că e un subiect sensibil.
Spre deosebire de omologii lor din Spania, militanții catalani francezi nu urmăresc independența teritoriului lor, ci cer autonomie sporită, inclusiv în probleme fiscale.
Casanovas a precizat că din forul pe care îl conduce fac parte 30 de oameni, reprezentând un grup de 300 de catalani francezi. În zona franceză numită de activiști Catalonia de nord trăiesc circa 400.000 de persoane.
Robert Casanovas a mai spus că și-a pus la dispoziția liderilor catalani din Spania propria casă din Theza, aproape de granița spaniolă, pe care a descris-o ca fiind "casă frumușică, mare, cu piscină și grădină de 7000 de metri pătrați". "N-am putea să-l instalăm într-o locuință cu două dormitoare. Avem nevoie de ceva demn de un șef de guvern", a insistat el.
AGERPRES