Criza bancară din Bulgaria: dintr-o bancă au fost scoşi saci cu peste 100 de milioane de euro

Criza bancară din Bulgaria: dintr-o bancă au fost scoşi saci cu peste 100 de milioane de euro

Din seifurile Corpbank, a patra bancă din sistemul bancar bulgar, lipsesc acum peste 104 milioane de euro, a anunţat procuratura de la Sofia, care anchetează incidentul. Sacii cu euro, dolari şi leva cu valoare totală echivalentă cu 104,55 milioane de euro, au fost scoşi din seifurile băncii cu o zi înainte ca aceasta să intre sub administrarea specială a băncii centrale.

 Între timp, Corpbank a fost naţionalizată, după ce a avut nevoie de o injecţie de lichiditate din partea Guvernului de la Sofia pentru a evita falimentul. 

 „Procuratura are dovezi că Orlin Rusev (directorul general al băncii - n.r.) personal a ordonat scoaterea acestor sume din seifuri şi predaate unor părţi terţe”, au anunţat procurorii într-o declaraţie. Rusev a fost arestat vineri într-o staţiune de la malul Mării Negre. 

 În ciuda alocării a aproximativ trei miliarde de euro de către guvernul bulgar şi Comisia Europeană, banca nu a reuşit să evite insolvenţa. Aflată acum sub administrarea specială a băncii centrale, Corpbank a demarat procedura de insolvenţă, transmite cotidianul de business „Financial Times”. 

 „Rezultatele auditului de la Corpbank scot la iveală acţiuni incommpatibile cu legea şi cu buna practică bancară, iar asta ca s-o spunem blând”, a declarat Isvan Iskrov, directorul băncii centrale a Bulgariei, care a preluat banca. „Părţi semnificative din portofoliul de credite lipsesc sau au fost cel mai probabil distruse în zilele dinainte ca banca să fie plasată sub administrarea specială a băncii centrale”, a adăugat acesta. 

 Licenţa bancară a grupului Corpbank a fost retrasă de banca centrală a Bulgariei. Activele grupului vor fi transferate către Credit Agricole Bulgaria, o subsidiară a grupului, care va fi naţionalizată. 

Cearta pe South Stream a împins sistemul bancar în pragul colapsului

Bulgaria este una dintre ţările cele mai dependente de gazele ruseşti: peste 90% din consum este asigurat de Gazprom. Însă doar 3% dintre gospodăriile bulgăreşti folosesc gaze naturale, iar consumul total este de doar 2,9 miliarde de metri cubi pe an.Aşa că Sofia a fost unul dintre principalii susţinători ai proiectului South Stream, care ar scoate din ecuaţie Ucraina, ar permite ruşilor să-şi trimită gazele în Europa fără bătăi de cap şi, automat, ar creşte dependenţa Europei de gaze ruseşti. 

 Proiectul South Stream înseamnă, de fapt, patru gazoducte paralele, care se vor întinde pe 2.400 de kilometri, plecând din Rusia, traversând Marea Neagră (conductele sunt amplasate pe fundul mării), ieşind în Bulgaria, la Varna, intrând apoi în Serbia, Ungaria, ajungând în Austria şi terminându-se în Italia. Atunci când va fi gata, gazoductul va putea transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, mai mult decât suficient pentru a prelua volumul care curge acum prin Ucraina. În plus, până în 2016 ar urma să fie crescute şi cantităţile livrate prin Nord Stream, care funcţionează în prezent la aproximativ 56% din capacitatea totală. Când aceste două proiecte vor funcţiona simultan, livrarea de gaze prin conductele ucrainene va rămâne o amintire. 

 Pe lângă ţările tranzitate de South Stream, proiectul este sprijinit şi de alte state - Franţa, Germania şi Grecia - pentru că acestea ar urma să aibă acces, prin reţelele de gazoducte deja existente, la South Stream. 

 Dacă pentru Corpbank a fost prea târziu, guvernanţii bulgari au reuşit să salveze grupul First Investment Bank, a treia bancă din sistemul bancar bulgar. Sofia a fost nevoită să injecteze peste un miliard de dolari în instituţia de creditare pentru a o salva de la colaps. 

 La jumătatea lunii iunie, două săptămâni după ce FMI cataloga sectorul bancar bulgar „stabil şi solvabil”, Guvernul de la Sofia şi Comisia Europeană au fost nevoite să aloce de urgenţă aproape trei miliarde de euro pentru a evita extinderea unei crize de lichidităţi în întregul sistem. De fapt, criza a fost iscată de disputa dintre doi oligarhi apropiaţi Rusiei, care se ceartă pe contractele publice pentru construirea tronsonului South Stream în Bulgaria.

 În două săptămâni, două dintre cele mai mari bănci bulgare - Corpbank şi First Investment Bank - au ajuns în pragul unei crize de lichidităţi, după retragerile masive ale clienţilor. Cinci persoane au fost arestate deja pentru că au trimis mesaje SMS şi e-mailuri în care-i avertizau pe bulgari să-şi scoată rapid banii din conturile Corpbank şi First Investment Bank. 

 Guvernanţii de la Sofia au numit campania un „atac extern criminal” la stabilitatea Bulgariei. Guverunul bulgar a anunţat că alocă 1,5 miliarde de euro pentru a asigura fluxul de lichiditate în sistemul bancar, iar Comisia Europeană a oferit luni încă o dată pe-atât pentru a stabiliza sectorul bancar şi pentru a limita riscul de extindere. 

 Banca a fost împinsă în pragul colapsului de decizia lui Delian Peevski, un controversat om de afaceri cu puternice legături cu Rusia, de a-şi scoate toţi banii din această bancă. Peevski, un mogul media extrem de controversat, a cărui numire în fruntea Agenţiei pentru Securitate Naţională din Bulgaria a stârnit ample proteste anticorupţie în primăvara anului trecut, era cel mai mare client al Corpbank. 

 Peevski a confirmat mutarea afacerilor, precizând că a luat decizia din cauza unei dispute cu Tsvetan Vassilev, principalul acţionar al Corpbank, care deţine un pachet majoritar de peste 50% din acţiunile acesteia. Peevski susţinea chiar că Vassilev a plătit un asasin pentru a-l ucide, informaţie preluată iniţial de biroul procurorului general al Bulgariei, care apoi a renunţat la acuzaţii şi şi-a cerut scuze public pentru ceea ce a numit „o greşeală”. 

 Peevski este cel care ar trebui să construiască şi tronsonul South Stream care tranzitează Bulgaria. Acesta a câştigat licitaţia publică pentru proiect, însă Bruxelles-ul are dubii cu privire la modul în care a fost organizată şi câştigată licitaţia. 

 Cu câteva zile înainte de izbucnirea crizei bancare, guvernanţii bulgari au anunţat că sistează lucrările la South Stream, după ce Comisia Europeană a anunţat că va demara procedura de infringement asupra sa dacă va continua proiectul. 

 Faptul că Peevski a destabilizat la doar câteva zile sistemul bancar bulgar a fost catalogat de multe voci drept o consecinţă directă a deciziei de a sista lucrările la gazoductul rus. 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”