Criticul şi istoricul literar Alex Ștefănescu va fi înmormântat joi, la Cimitirul Bellu din Capitală

Criticul şi istoricul literar Alex Ștefănescu va fi înmormântat joi, la Cimitirul Bellu din Capitală

Regretatul critic şi istoric literar Alex Ştefănescu va fi înmormântat joi la Cimitirul Bellu. Sicriul cu trupul neînsufleţit al istoricului literar a fost depus miercuri la Capela Cimitirului Bellu, informează Agerpres.

Alex Ştefănescu, foto arhivă

Alex Ştefănescu, foto arhivă

Înmormântarea este programată joi, la ora 12, a comunicat Uniunea Scriitorilor din Români.

Criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 76 de ani. De atunci, mesajele îndoliate din partea unor mari personalităţi din literatură, dar şi din alte domenii au continuat să apară.

„În aceste momente de întristare, adresăm sincere condoleanţe soţiei şi familiei îndoliate, prietenilor şi tuturor celor îndureraţi care l-au cunoscut şi i-au citit cărţile”, a transmis Patriarhul Daniel la aflarea veştii.

„M-am bucurat, mulţi ani, de prietenia şi aprecierea lui Alex. Ştefănescu. La un moment dat, s-a supărat pe mine, pentru că ne despărţeau opiniile politice. Am încercat să îi amintesc o lecţie pe care o învăţasem de la el: ultima lui întâlnire cu Marin Sorescu, în care poetul l-a întrebat ce rost a avut să nu îşi mai vorbească atâţia ani, pentru că aveau opinii politice diferite. Deja, nu a mai fost posibil. Alex. a ars punţile. Îmi pare rău. Era un om cultivat şi sensibil. Avea foarte mult umor şi asta îl putea face fermecător. Dar punea, după mine, prea multă patimă, în tot ce făcea. Altfel, după cum a spus chiar el, cea mai mare avere a vieţii lui au fost cărţile. Dumnezeu să îl odihnească!”, a spus Virgil-Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977, Alex Ștefanescu (născut la 6 noiembrie 1947, în Lugoj) este autorul lucrării „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”, pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor, în 2005, și în care răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”, potrivit Wikipedia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!