Critici legate de bilanțul oficial prezentat de autoritățile italiene despre coronavirus, care ar fi supraestimat

Critici legate de bilanțul oficial prezentat de autoritățile italiene despre coronavirus, care ar fi supraestimat

O serie de critici au apărut joi în privința bilanțului oficial legat de numărul de infecții cu coronavirus din Italia, dar și pentru numărul mare de teste efectuate, cu o supraestimare a cazurilor persoanelor infectate, scrie AFP.

Protecția civilă italiană a publicat joi o nouă listă cu persoanele testate pozitiv, care a ajuns la 650 de cazuri față de 400 miercuri, dintre care 17 decese (12 anterior).

Dar înalți oficiali care supervizează criza coronavirusului în Italia au criticat metodologia folosită în anumite regiuni și bilanțurile publicate de două ori pe zi de Protecția civilă și care includ toate persoanele al căror test a fost pozitiv, și nu doar bolnavii.

Walter Ricciardi, membru în conducerea Organizației Mondiale a Sănătății și consilier guvernamental de luni, a arătat că Italia a efectuat "prea multe teste": peste 11.085 de vineri, față de o mie în Franța, spre exemplu.

Ricciardi a calificat o "eroare" efectuarea de teste pe "persoane fără simptome", citând în special Veneția, una dintre principalele regiuni vizate, și care ar fi trebuit limitate la persoanele care au avut contacte cu bolnavii.

În opinia acestui expert internațional în sănătate publică, "toate acestea au creat confuzie și o alarmă socială" și au obligat guvernul să transmită OMS "din grijă pentru transparență" cifre "cu o mare posibilitate de supraestimare a realității".

Italia ar fi trebuit să comunice doar "cazurile clinice" ale persoanelor care prezintă tuse, febră și probleme respiratorii și care au avut contacte cu bolnavii, consideră directorul spitalului de referință pentru boli infecțioase , Spallanzani din Roma, Giuseppe Ippolito, pe baza normelor OMS.

"În toate țările din lume, se dau cazurile de contagiune când există simptome", a asigurat acest specialist care a subliniat că "poți fi pozitiv la test fără să prezinți simptome".

Potrivit Protecției civile, dintre cele 588 de cazuri pozitive, 248 de oameni sunt internați (dintre care 56 la terapie intensivă) și 284 în carantină la domiciliu deoarece prezintă puține sau chiar deloc simptome.

Șeful Protecției civile, Angelo Borrelli, a apărat enorma cantitate de teste prin dorința de a izola sursa principală a epidemiei, care a fost rapid găsită la Codogno, 60 km sud de Milano.

Pacientul 1, de unde au rezultat majoritatea cazurilor din Lombardia, este un bărbat de 38 de ani, care era internat și și-a infectat soția însărcinată, medici, personal medical și alți pacienți.

Acum, că cele două focare au fost localizate - al doilea, din Veneția, fiind legat de primul - guvernul a adoptat noi dispoziții, astfel încât să fie testate doar cazurile potențial suspecte: "Nu este o corecție, revenim la normalitate", a argumentat Borrelli.
 


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!