Critici dure la adresa consilierilor lui Joe Biden după eșecurile din confruntarea cu Trump. Unde ar fi greșit aceștia

Critici dure la adresa consilierilor lui Joe Biden după eșecurile din confruntarea cu Trump. Unde ar fi greșit aceștia

Membri ai familiei președintelui american Joe Biden i-ar fi criticat pe consilierii săi de vârf care au exersat cu el strategia pentru dezbatere la Camp David, învinuindu-i pentru eșecul din confruntarea de joi cu fostul președinte Donald Trump. Ei ar fi pledat chiar să-i demită sau să-i retrogradeze pe unii dintre ei, a relatat Politico , citând surse informate cu privire la conversațiile în familie dar la care nu au participat direct.

Joe și Jill Biden în campanie electorală FOTO EPA-EFE

Joe și Jill Biden în campanie electorală FOTO EPA-EFE

Printre nemulțumirile familiei se numără faptul că Biden nu a fost pregătit să pivoteze către o poziție de atac, că s-a străduit prea mult să-și apere palmaresul mai degrabă decât să contureze o viziune pentru un al doilea mandat, dar și pentru faptul că a fost suprasolicitat și că nu s-a odihnit îndeajuns.

Vina pentru aceste neajunsuri a căzut în mare măsură pe stafful său, și anume Anita Dunn, consilierul principal, președintelui; soțul ei, Bob Bauer, avocatul președintelui care l-a interpretat pe Trump la repetițiile de la Camp David; și Ron Klain , fostul șef de personal care a condus punctele de pregătire pentru dezbateri și sesiunile ciclurilor anterioare.

„Consilierii care l-au pregătit pe Președinte sunt alături de el de ani de zile, adesea decenii, trecând cu el prin victorii și provocări. El are puternică încredere în ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Biden, Kevin Munoz, într-un comunicat.

Un consilier senior al lui Biden a respins și el ideea, spunând că „nu este adevărat” că sentimente de frustrare s-ar îndrepta către Dunn, Bauer și Klain.

Aliații și angajații lui Biden au încercat să dea vina pe o varietate de factori ca urmare a performanței scăzute a lui Biden, inclusiv faptul că președintele era bolnav, se pregătise excesiv și că moderatorii CNN au eșuat să verifice faptele în cazul afrimațiilor fostului președinte Donald Trump. Dar, pe măsură ce criza a continuat, arătatul cu degetul s-a întors spre unii dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Biden.

Pe de altă parte, concentrarea asupra personalului a permis familiei să treacă cu vederea propriile eșecuri ale lui Biden din Atlanta, a remarcat una dintre persoanele informate.

Aceste surse au spus că familia Biden a dorit ca președintele să continue campania, mai degrabă decât să-și încheie cariera cu o dezbatere dezastruoasă împotriva lui Trump. Prima doamnă Jill Biden și fiul său Hunter Biden au fost cele mai puternice voci care l-au îndemnat pe președinte să nu renunțe la cursa prezidențială

Familia Biden se aștepta, de asemenea, să se adune pentru a discuta cel mai bun mod de a-i asigura pe democrați că a rămâne în cursă este decizia corectă. Președintele însuși dădea telefoane pentru a asculte părerea confidenților săi. Când Biden s-a îmbarcat sâmbătă în Air Force One, a vorbit la telefon cu Jon Meacham, conform fotografiilor cu ID-ul apelantului.

Familia s-a strâns în jurul lui Biden pentru a-l susține

În plus, personalul de campanie al lui Biden a fost furios pe CNN cu privire la modul în care s-a desfășurat dezbaterea, potrivit mai multor persoane familiare cu conversațiile. Nemulțumirile lor au fost numeroase, inclusiv faptul că moderatorii ar fi trebuit să verifice mai des afirmațiile lui Trump, că lui Biden nu i s-a spus la ce cameră va fi când nu vorbește și că machiajul nu l-a favorizat, făcându-l să arate prea palid, potrivit celor trei persoane. Totuși, Biden a fost de acord cu termenii dezbaterii înainte ca aceasta să aibă loc.

De la dezbatere, familia lui Biden s-a adunat public și privat în spatele lui. Nepoatele Finnegan și Natalie Biden au călătorit cu președintele și prima doamnă pentru o serie de evenimente de strângere de fonduri sâmbătă la New York și New Jersey. Deși familia plănuise de mult să petreacă acest weekend împreună la Camp David pentru a face un portret de familie cu fotograful Annie Leibovitz, adunarea le-a oferit ocazia să discute despre ceea ce se preconizează a fi un nivel foarte scăzut în cariera politică de zeci de ani a președintelui.

Biden a recunoscut că dezbaterea nu a mers bine. Vineri, la un miting de campanie , el a spus „Nu dezbat la fel de bine ca înainte”, dar a subliniat că „nu ar mai candida dacă nu aș crede din toată inima și sufletul că pot face această treabă”

Un sondaj CBS News/YouGov publicat duminică a arătat că 72% dintre alegătorii înregistrați nu cred că Biden are sănătatea mintală și cognitivă pentru a fi președinte, față de 65% la începutul acestei luni. Partidul său are păreri împărțite dacă ar trebui să candideze la președinte, 46% dintre alegătorii democrați înregistrați spunând că nu, comparativ cu 54% care spun că da.

Biden își consultă adesea familia cu privire la deciziile importante, iar oamenii apropiați spun că singurul mod în care ar ajunge la concluzia că e oportun să renunțe la cursă ar fi dacă prima doamnă și membrii familiei sale l-ar încuraja să facă acest lucru.

Vineri seara, la o strângere de fonduri în Greenwich Village, prima doamnă a spus că după dezbatere, președintele a venit la ea și i-a spus: „Jill, nu știu ce s-a întâmplat. Nu m-am simțit ptea grozav.”

„Și am spus: „Uite, Joe, nu vom lăsa 90 de minute să definească cei patru ani în care ai fost președinte”, a povestit prima doamnă, potrivit reporterilor din sală.

Serii de decizii proaste din partea consilierilor

Confruntarea dezastruoasă cu contracandidatul său republican a fost consecința unui șir de decizii greșite, au arătat interviuri cu aliați ai democraților, donatori și actuali consilieri, citați de Reuters.

„Singura mea cerere a fost să se asigure că e odihnit înainte de dezbatere, dar el era epuizat. Nu se simțea bine", a spus o persoană care a spus că au făcut apel la cei mai buni consilieri ai lui Biden în zilele precedente, fără niciun rezultat. „Ce decizie proastă de a-l trimite arătând bolnav și epuizat.”

„Convingerea mea este că a fost supra-antrenat, supra-exersat. Și cred că [consilierul senior] Anita Dunn... l-a pus pe o cale ce a fost propice pentru Trump și nu pentru el”, a spus John Morgan, un avocat din Florida, care strânge fonduri pentru Biden.

Morgan a spus că Dunn și soțul ei, Bob Bauer, avocatul președintelui care l-a interpretat pe Trump în repetițiile de dinaintea confruntării, ar trebui „fie concediați pentru totdeauna și nu mai fie lăsați niciodată în preajma campaniei”.

Strategia de dezbatere a lui Biden a fost aprobată de președintele de campanie Jen O'Malley Dillon, care l-a ajutat să câștige în 2020 și a fost numit în ianuarie pentru a stimula o campanie de realegere considerată inegală. Dunn, un vechi consilier al lui Biden și fost strateg de campanie a lui Barack Obama, a susținut această strategie.

Încrederea înainte de eveniment era la cote înalte. Trump a fost condamnat pentru falsificarea registrelor contabile de către un juriu din New York pe 31 mai, în timp ce Biden a efectuat vizite consecutive în Europa.

Spre surprinderea unor colaboratori ai lui Biden, cifrele sale extrem de scăzute ale sondajelor au început să crească la nivel național în săptămânile care au urmat.

Consilierii au stabilit un calendar riguros de pregătire pentru confruntare, cu Biden izolat la reședința din Camp David timp de șase zile.

Un cerc interior, unii apropiați de Biden de zeci de ani, a fost implicat: Ron Klain, primul său șef de cabinet la Casa Albă, Dunn, precum și fostul avocat al Casei Albe și consilier vechi Mike Donilon, precum și alți aproximativ o duzină de experți politici și politici. .

Campania lui Biden a spus vineri că nu a fost luată în considerare niciun fel de schimbare a personalului. Mai mulți consilieri, nu doar Dunn și Bauer, au fost implicați în pregătire, a spus un oficial de campanie.

Într-un e-mail adresat susținătorilor sâmbătă, O'Malley Dillon a spus că sondajele interne și grupurile de discuții nu au arătat nicio schimbare în opiniile alegătorilor din statele indecise după dezbatere. Ea a avertizat că „narațiunile mediatice exagerate” ar putea duce la „scăderi temporare în sondaje”, dar a spus că este încrezătoare că Biden va câștiga în noiembrie.

Călătoriile lui Biden în străinătate, în special în Franța, la începutul acestei luni, au generat clipuri republicane pe rețelele sociale care au luat în râs vârsta lui, însă, potrivit echipei sale, l-au arătat și ca un lider puternic pe scena internațională.

Consilierii Casei Albe care au călătorit cu președintele erau într-o dispoziție bună, când acesta se îndrepta spre Camp David pe 21 iunie. Ei credeau că Biden intră în dezbatere cu cel mai de preț atu politic: avântul de moment.

Biden a zburat în Franța, înapoi în Statele Unite, în Italia și pe Coasta de Vest, printre alte vizite, pe o perioadă de 14 zile, înainte de a-și lua doar câteva zile pentru a se odihni la casa lui de vacanță din Rehoboth Beach, Delaware.

Se mișca cu dificultate, potrivit mai multor persoane care l-au observat în această perioadă.

Pe măsură ce Biden și consilierii săi s-au instalat la Camp David cu șase zile înainte de dezbatere, consilierii s-au gândit că are multe de realizat, mai mult decât adversarul său. Trump se putea pur și simplu plânge de actuala administrație; or, Biden ar avea nevoie de fapte și de niște ași în mânecă.

Ei se așteptau ca Trump să fie mult mai disciplinat și mai pregătit decât a fost în 2020 și credeau că va trebui să contracareze o serie de minciuni,

Criticii spun acum că pregătirea ar fi trebuit să se concentreze pe viziunea mai mare pe care trebuie să o vândă țării și că Biden nu a avut parte de suficientă odihnă.

Istovit, Biden contractează și răceli, spun consilierii Casei Albe, după lungi perioade de muncă afectat de fusul orar.

Rezultatul, spun criticii, a fost cel mai rău candidat Biden: a apărut pe scenă cu fața slăbită, părul răvășit și vocea răgușită. Era adesea incoerent.

„Nu l-am văzut niciodată performând astfel”, a spus Michael LaRosa, fost consilier special al președintelui Biden și secretar de presă al primei doamne Jill Biden.

„El poate surclasa majoritatea oamenilor în chestiuni de politică complexă”, a spus LaRosa. „Aceasta avea să fie întotdeauna o chestiune de prezentare și cosmetică, și judecăți superficiale care urmau să fie făcute cu privire la performanța lui. Și nu a fost capabil să se ridice la standarde."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii