Critici aspre la adresa lui Macron după vizita în China. Casa Albă: „Avem încredere în relația excelentă cu Franța”

Critici aspre la adresa lui Macron după vizita în China. Casa Albă: „Avem încredere în relația excelentă cu Franța”

Statele Unite au „încredere” în relaţia „excelentă” cu Franţa, a dat asigurări luni purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, întrebat despre afirmaţiile președintelui Emmanuel Macron privind Taiwanul, care au fost comentate pe larg peste Atlantic, transmite AFP.

Joe Biden (stânga) și Emmanuel Macron în cadrul unui summit G7 FOTO Arhivă

Joe Biden (stânga) și Emmanuel Macron în cadrul unui summit G7 FOTO Arhivă

„Ne simţim confortabil şi avem toată încrederea în relaţia noastră bilaterală excelentă cu Franţa şi în relaţia pe care preşedintele (Joe Biden, n. red.) o are cu preşedintele Macron”, a declarat Kirby într-un briefing de presă.

„Francezii sunt pe cale să se implice mai mult în regiunea Indo-Pacific”, a adăugat el.

Refuzând „să intre într-o logică bloc contra bloc”, preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Europa să nu urmeze Statele Unite sau China în chestiunea Taiwanului într-un interviu acordat pentru cotidianul economic „Les Echos”.

Primirea cu mare fast a preşedintelui francez în China a fost comentată pe larg, şi nu tocmai într-un mod elogios, în presa americană, constată AFP.

Critici aspre la adresa președintelui francez

Într-o analiză, cotidianul „New York Times” evaluează că Macron „subminează” eforturile Washingtonului de a limita influenţa regimului autoritar al liderului chinez Xi Jinping.

La rândul său, „Wall Street Journal” a calificat drept „ratare” luarea de poziţie a preşedintelui francez cu privire la Taiwan.

Cotidianul francez „Le Monde” observă că Macron „a suscitat din nou neînțelegere în rândul aliaților”.

„După remarcile (...) despre „moartea cerebrală” a NATO, de la sfârșitul anului 2019, apoi tentativele de dialog strategic cu Rusia, fără nicio consultare cu partenerii europeni, președintele francez provoacă din nou iritare generală, atât în Statele Unite, cât și în rândul vecinilor săi continentali”, scrie „Le Monde”, subliniind o lipsă de recunoștință a lui Macron în investițiile făcute de Washington în securitatea Europei, mai ales după lansarea invaziei ruse din Ucraina.

„Trebuie să știm dacă Macron vorbește pentru Macron sau dacă vorbește pentru Europa. Trebuie să știm cât mai curând posibil, pentru că China este foarte entuziasmată de ceea ce a spus”, a reacționat senatorul de Florida Marco Rubio.

„De ce, domnule președinte Macron? Europa ar trebui să fie alături de Statele Unite pentru a echilibra puterea Chinei”, a scris parlamentarul estonian Marko Mihkelson.

Analist francez: O abordare inconsecventă

Antoine Bondaz, specialist în politica externă chineză, consideră că Macron a făcut mai multe erori de fond și formă. „La întoarcerea dintr-o vizită de stat în China, Macron nu găsește nimic mai bun decât să critice Statele Unite. Acest lucru întărește îndoielile puternice ale partenerilor noștri cu privire la echidistanța Parisului între Washington și Beijing”, relevă el.

Luarea de poziție a șefului statului francez dă impresia, potrivit lui Bondaz, că americanii sunt „singurii responsabili pentru tensiunea” din jurul Taiwanului.

Este o abordare în „contradicție totală” cu „documente oficiale franceze” și cu „pozițiile multilaterale” decise, spre exemplu, în cadrul G7, notează profesorul de la Science Po.

„Sub pretextul realismului, (...) Macron aduce doar inconsecvență și ambiguitate politicii sale externe, slăbind astfel cooperarea cu partenerii noștri”, subliniază Antoine Bondaz.

Această analiză este împărtășită și de europarlamentarul Raphaël Glucksmann, în opinia căruia declarațiile făcută de Macron la întoarcerea din China vor avea un impact „de durată asupra credibilității Franței în Europa”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”