Cristofor Columb a fost un evreu spaniol

Cristofor Columb a fost un evreu spaniol

Adevăratele origini ale exploratorului din secolul al XV-lea au fost dezvăluite în urma analizei ADN a mostrelor îngropate în Catedrala din Sevilla.

Cristofor Columb FOTO: pictură

Cristofor Columb FOTO: pictură

Misterul vechi de secole cu privire la naționalitatea lui Cristofor Columb a fost dezvăluit de oamenii de știință într-un documentar televizat spaniol, după utilizarea analizei ADN.

Cel de-al 15-lea explorator a fost evreu și originar din Spania, conform Columbus DNA: adevărata sa origine, informația fiind dată în cadrul unui program difuzat sâmbătă de postul național de televiziune RTVE pentru a marca sărbătorirea zilei naționale a Spaniei și comemorarea sosirii lui Columb în Lumea Nouă, scrie theguardian.com.

Cercetătorii conduși de expertul medico-legal Miguel Lorente au testat mici mostre de rămășițe îngropate în catedrala din Sevilla, considerată de mult timp de autoritățile din această țară drept ultimul loc de odihnă al lui Columb, deși au existat revendicări concurente. Echipa le-a comparat cu cele ale rudelor și descendenților cunoscuți.

Țările s-au certat mult timp cu privire la originile și locul de veci al personajului controversat care a condus expedițiile finanțate de Spania începând cu anii 1490, deschizând calea pentru cucerirea europeană a Americilor.

Mulți istorici au pus la îndoială teoria tradițională conform căreia Columb era originar din Genova, în nord-vestul Italiei. Conform altor teorii, Columb ar fi fost evreu spaniol, grec, basc sau portughez.

Lorente, care a informat joi reporterii cu privire la cercetare, a confirmat teoriile anterioare conform cărora rămășițele din Sevilla aparțin exploratorului.

El a declarat: „Astăzi a fost posibil să se verifice cu ajutorul noilor tehnologii, astfel încât teoria parțială anterioară conform căreia rămășițele din Sevilla aparțin lui Cristofor Columb a fost confirmată definitiv. Cercetările privind naționalitatea au fost complicate de o serie de factori, inclusiv de cantitatea mare de date, dar rezultatul este aproape absolut fiabil”, a adăugat Lorente.

Experţii au comparat ADN-ul acestor rămăşiţe cu cel ale rudelor şi descendenţilor cunoscuţi.

„Avem ADN de la Cristofor Columb, foarte parţial, dar suficient. Avem ADN de la Hernando Colón, fiul său”, a declarat Lorente în cadrul emisiunii. „Şi atât în cromozomul Y (masculin), cât şi în ADN-ul mitocondrial (transmis de mamă) al lui Hernando există trăsături compatibile cu originea evreiască”, a anunţat expertul.

Columb a murit la vârsta de 55 de ani în orașul Valladolid din nord-vestul Spaniei în 1506, dar a dorit să fie înmormântat pe insula Hispaniola, care astăzi este împărțită de Republica Dominicană și Haiti.

Rămășițele sale au fost duse acolo în 1542, apoi mutate în Cuba în 1795 și apoi, după cum se credea de mult timp în Spania, la Sevilla în 1898.

În 1877, muncitorii au găsit un sicriu de plumb îngropat în spatele altarului unei catedrale din Santo Domingo, capitala Republicii Dominicane, care conținea o colecție de fragmente osoase despre care țara spune că îi aparțin lui Columb.

Lorente a spus că ambele afirmații ar putea fi adevărate, deoarece ambele seturi de oase erau incomplete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Loredana, noi imagini ale scufundării în abis...

2 VIDEO Spectacolul de operă cu sex nesimulat se joacă acum cu casa închisă!

3 N-are dreptate Rareș Bogdan când spune ceea ce spune?

4 Priviți, o nouă mostră de prefăcătorie și fățărnicie...

5 Da, este Daniela Crudu...