Cristian Stoica (IGI): România este în continuare o țară de tranzit și nu una de destinație pentru migranți

Cristian Stoica (IGI): România este în continuare o țară de tranzit și nu una de destinație pentru migranți

România este în continuare o țară de tranzit și nu una de destinație pentru migranți, din cauză că sistemul asigurărilor sociale nu este foarte atractiv, a afirmat luni Cristian Stoica, director al Direcției Migrație din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

"În continuare, România nu reprezintă o țară de destinație. În continuare, este o țară de tranzit. (...) Din experiența noastră și din discuțiile pe care le avem cu cetățenii străini, sunt mai puțin interesați de România pentru că sistemul asigurărilor sociale nu este atât de atractiv față de sistemele de asigurări sociale pe care le oferă țările din vestul Europei", a declarat Stoica, la dezbaterea 'Provocări privind libera circulație pe piața muncii în Uniunea Europeană', organizată de Institutul European din România, în parteneriat cu Ministerul Muncii.

Potrivit lui Stoica, există în continuare cetățeni din state terțe care urmăresc să ajungă legal în România, fiind foarte riscant să intre ilegal pe teritoriul țării noastre.

"Își permanentizează șederea pe teritoriul țării noastre atât timp cât ei consideră necesar, (...) urmând ca, în momentul în care identifică o posibilitate de a ajunge legal sau ilegal în Vest, să o pună în aplicare", a spus Cristian Stoica.

Acesta a atras atenția că piața forței de muncă ridică anumite probleme în România.

"Dacă vorbim despre cetățeni români care într-o formă sau alta pleacă din România, (...) plecarea lor din România automat lasă un loc liber pe piața forței de muncă și acest loc liber automat și noi ca instituții și ca stat, până la urmă, trebuie să urmărim să-l ocupăm cu cei care corespund calificărilor sau dezideratelor pe care le avem", a arătat Stoica.

Conform acestuia, procedura pentru ocuparea locurilor de muncă vacante existente în România are ca prioritate cetățenii români, după care urmează cetățenii UE și cei ai statelor terțe.

Potrivit lui Stoica, în ultimii ani, Guvernul a aprobat un contingent anual de aproximativ 5.000 de autorizații pentru lucrători din state terțe pe piața forței de muncă din România.

"În ultimii doi ani, (...) nu s-au făcut decât undeva la 2.000 — 2.500 de autorizații pe an. Acest lucru spune foarte multe despre (...) atractivitatea pe care statul român o oferă față de cetățenii statelor terțe pentru acces la piața forței de muncă din România", a mai afirmat Stoica.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cerban, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!