Cristian Diaconescu va fi, cel mai probabil, președintele PMP. Se pregătește fuziunea cu PNL

Cristian Diaconescu va fi, cel mai probabil, președintele PMP. Se pregătește fuziunea cu PNL

Partidul Mișcarea Populară își alege sâmbătă, 6 martie, noul președinte, după ce Eugen Tomac a demisionat ca urmare a ratării pragului parlamentar în decembrie 2020. Favoriți erau, până acum câteva zile, Mihail Neamțu și Cristian Diaconescu. Primul s-ar fi retras din cursă.

Diaconescu are un obiectiv urgente: să rupă orice alianță informală formată la nivel local între PMP și PSD, după alegerile locale. Una din țintele lui Diaconescu se află în Mehedinți. Unde, potrivit presei locale, PMP a trecut în curtea PSD (după ce a bătut la poarta USRPLUS, dar au fost refuzați, spun aceleași surse). Ion Cupă, vicepreședintele PMP și fost președinte al PMP Mehedinți, a devenit, după parlamentare, consilier al deputatului PSD Steluța Cătăniciu, iar soția acestuia, Ramona Cupă, a fost aleasă vicepreședinte al Consiliului Județean Mehedinți chiar cu ajutorul social-democraților.

Despre Diaconescu, presa centrală a vehiculat zilele acestea că ar fi una din opțiunile PNL pentru funcția de Avocat al Poporului, după ce Augustin Zegrean i-ar fi refuzat pe liberali.

Cristian Diaconescu, diplomat de carieră

Avocat, profesor de drept internațional și diplomat, Diaconescu a fost pe rând ministru al Justiției (2004), ministru de Externe în mai multe guverne (2008-2009 și în 2012), apoi a devenit consilier prezidențial și șef al Cancelariei Președintelui României (până în aprilie 2014).ț

Ca diplomat, a fost negociator-șef al României pentru tratatele și acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protecția minorităților și readmisia, precum și în domeniul măsurilor de creștere a încrederii și securității în Europa.

Între 1998 și 2000 a fost director general al Direcției Generale Juridice și Consulare din MAE.

În perioada 1997-1998 a îndeplinit funcția de director al Direcției OSCE și de Cooperare cu Structurile Subregionale din MAE.

În perioada 1996-1997 a fost diplomat în Direcția OSCE din MAE.

Și-a început cariera diplomatică în cadrul MAE în 1990, la Misiunea Permanentă a României la OSCE. Ca politician, Diaconescu a fost între 2011 și 2012, vicepreședinte al Senatului României, iar doi ani (2010-2012) a acceptat să fie președintele de Onoare al UNPR, după demisia din PSD în februarie 2010 (în 2008, candida din partea PSD chiar la Primăria generală a Capitalei).

SURSA: Newsweek România


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”