Cristian Bușoi, responsabil al PE pentru relația cu EMA: După ce vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna va primi undă verde, Comisia Europeană va decide rapid acordarea unei autorizații de comercializare

Cristian Bușoi, responsabil al PE pentru relația cu EMA: După ce vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna va primi undă verde, Comisia Europeană va decide rapid acordarea unei autorizații de comercializare

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va accelera evaluarea vaccinului împotriva COVID- 19 produs de Moderna cu aproape o săptămână, după primirea ultimelor date restante de care avea nevoie, a informat europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA.

Eurodeputatul român a citat răspunsul pe care l-a primit la Cabinetul său de la Bruxelles din partea președintei EMA, Emer Cooke. ”Numărul infecțiilor este în creștere în întreaga Europă și suntem conștienți de responsabilitatea uriașă pe care o avem pentru a introduce un vaccin pe piață cât mai repede posibil, păstrând în același timp soliditatea analizelor noastre științifice”, i-a precizat Cooke lui Bușoi.

”Agenția Europeană a Medicamentului va accelera evaluarea vaccinului anti-COVID19 produs de Moderna cu aproape o săptămână, după primirea ultimelor date restante de care avea nevoie. Este informația pe care am primit-o de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ca responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA. Anunțul vine la scurt timp după ce EMA a anunțat întâlnirea finală de evaluare a vaccinului produs de BioNTech/Pfizer pentru luni, 21 decembrie 2020, tot cu o săptămână mai devreme decât era planificat inițial”, a precizat Bușoi într-un mesaj pe Facebook.

Conform acestui, compania Moderna a prezentat joi Agenției Europene pentru Medicamente ” ultimul pachet de date restante necesare pentru evaluarea cererii de autorizare a vaccinului, care conține informații specifice fabricării vaccinului pentru piața UE. Ținând seama de progresele realizate, Agenția a programat o reuniune extraordinară a Comitetului său pentru medicamente de uz uman (CHMP) pentru a încheia evaluarea cererii de autorizare condiționată de introducere pe piață a vaccinului Moderna pentru 6 ianuarie, cu o săptămână mai devreme decât data anunțată inițial”, a explicat Cristian Bușoi.

Acesta a menționat că ”după ce CHMP va da undă verde acestui vaccin, Comisia Europeană va decide rapid acordarea unei autorizații de comercializare a acestuia, valabilă în toate statele membre UE și SEE”.

Potrivit rezultatelor finale ale testelor de fază a treia, vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania americană Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech relevă o eficacitate de 95% . De cealaltă parte, vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna este, de asemenea, eficient în proporție de 95%.

Acestea vor fi primele vaccinuri, din cele șapte pentru care Comisia Europeană a încheiat contracte de achiziționare, care vor primi astfel autorizație de introducere pe piața europeană, ultima dintre înțelegeri fiind cea stabilită cu compania Novavax .

Pentru a garanta accesul la vaccinuri sigure în toată Europa, Comisia Europeană a prezentat la 15 octombrie principalele elemente care trebuie luate în considerare de către statele membre în ceea ce privește strategiile lor de vaccinare împotriva COVID-19 în vederea pregătirii Uniunii Europene și a cetățenilor săi pentru momentul în care va fi disponibil un vaccin sigur și eficace, precum și grupurile prioritare care trebuie avute în vedere pentru vaccinare în primul rând.

Potrivit anunțului președintei Executivului european, Ursula von der Leyen, campania de vaccinare va începe în aceeași perioadă în toate țările europene, debutând pe 27 decembrie.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…