Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul de Sănătate al UE: Investițiile României în reforma sistemului sanitar trebuie să cuprindă o componentă de digitalizare pentru a fi finanțate

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul de Sănătate al UE: Investițiile României în reforma sistemului sanitar trebuie să cuprindă o componentă de digitalizare pentru a fi finanțate

Investițiile României în reforma sistemului sanitar trebuie să cuprindă o componentă de digitalizare pentru a fi finanțate de Comisia Europeană, a atras atenția eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European și raportor pentru Programul de Sănătate al UE (EU4Health) în cadrul Conferinței “Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România în sistemul de sănătate publică”.

Conferința “Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România în sistemul de sănătate publică” a fost organizată sâmbătă, 21 noiembrie, de Consiliul Județean Arad, cu participarea eurodeputaților Cristian Bușoi și Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului timp de 15 ani, a directorilor DSP și ai Casei de Asigurări de Sănătate, a directorilor de spitale și a experților din domeniul medical arădean.

„Digitalizarea sistemului de sănătate va fi o prioritate absolută în următoarea perioadă. De altfel, o bună parte din banii care vin pe Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie să meargă către proiecte de digitalizare sau în care digitalizarea reprezintă o componentă importantă. Tot ceea ce ține de infrastructură în general trebuie să aibă o componentă importantă de digitalizare, altfel nu primim bani europeni”, a avertizat eurodeputatul Cristian Bușoi.

Potrivit acestuia, această cerință este în conformitate cu cele două direcții strategice majore ale UE pentru următorii șapte ani și anume, Pactul Verde European și transformarea societății, economiei, agriculturii, a sistemelor energetice și de transport pentru a ajunge la neutralitatea climatică în 2050, precum și digitalizarea economiei europene, pentru a putea fi din ce în ce mai competitivi la nivel internațional.

Cristian Bușoi a explicat că „datorită negocierilor purtate de președintele Klaus Iohannis la summitul european din luna iulie”, România are o oportunitate „cum nu a existat în România după 1990” de a investi 5 mld. de euro în modernizarea și consolidarea sistemului sanitar și a cercetării din domeniul sănătății.

Mai mult, eurodeputatul a explicat că fondurile europene care sunt dedicate României în următorii 4-7 ani sunt împărțite pe două direcții majore:

  1. Fondul de Redresare și Reziliență, ceea ce la nivel de țară se traduce în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde avem alocate aproape 2 mld. euro pe patru direcții importante (reabilitarea sau susținerea construcției de noi unități spitalicești; dotarea și reabilitarea majoră a infrastructurii medicale oncologice; modernizarea secțiilor de boli cardiovasculare din spitalele deja existente), la care se adaugă o axă de finanțare pentru digitalizarea spitalelor
  2. Programul Operațional de Sănătate cu o valoare de aproape 3 mld. de euro în bani europeni, la care se adaugă cofinanțările naționale.

Astfel, Cristian Bușoi atrage atenția că o astfel de oportunitate nu trebuie ratată și subliniază că Guvernul României a decis să acorde atenție deosebită sănătății în următorii ani, ceea ce este un semnal bun.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul a mai precizat că alte oportunități de finanțare pentru sistemul de sănătate se vor regăsi și în alte fonduri și programe operaționale unde există bani europeni pentru formare profesională sau reabilitarea și sporirea eficienței energetice a clădirilor.

Amintim, în context, că Ministerul Fondurilor Europene a organizat pe 20 noiembrie prima dezbatere publică pe tema investițiilor în reformarea sistemului de sănătate, din a doua rundă de consultări desfășurate în cel mai amplu proces de dialog transparent de până acum.

Derulată sub titlul „Sănătatea, o prioritate în noile Programe 2021-2027”, dezbaterea a abordat investițiile în sistemul de sănătate, propuse prin viitorul Program Operațional Sănătate (2021-2027) și prin Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniile prevenției, sănătății mamei și a copilului, oncologiei, bolilor cardiovasculare, paliației și cercetării în domeniul medical.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”