Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, felicită societatea BioNTech-Pfizer pentru rezultatele pozitive privind vaccinul anti-COVID-19: Sper că acesta este vaccinul pe care îl așteptăm cu toții

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, felicită societatea BioNTech-Pfizer pentru rezultatele pozitive privind vaccinul anti-COVID-19: Sper că acesta este vaccinul pe care îl așteptăm cu toții

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), raportorul Parlamentului European pentru programul de Sănătate al UE pentru perioada 2021-2027, EU4Health și președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Legislativul european a transmis felicitările sale companiei germane BioNTech și partenerului său american Pfizer pentru succesul anunțat astăzi, și anume că vaccinul experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19.

”Sper că acesta este vaccinul potrivit, pe care îl așteptăm cu toții. Mulțumiri celor doi comisari europeni Mariya Gabriel și Stella Kyriakides care au sprijinit proiectele pentru descoperirea vaccinurilor împotriva noului coronavirus încă de la început”, a completat eurodeputatul român într-un mesaj pe Twitter.

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunțat luni că vaccinul său experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3 .

”Astăzi este o zi mare pentru ştiinţă şi pentru omenire”, a declarat Albert Bourla, preşedintele şi CEO-ul grupului Pfizer, într-un comunicat oficial. ”Am atins acest prag critic în programul nostru de dezvoltare a unui vaccin, într-o perioadă în care omenirea are cea mai mare nevoie de el, cu rate de infectare care stabilesc noi recorduri, cu spitale care se apropie de capacitatea lor maximală şi cu economii care întâmpină mari dificultăţi pentru a se redeschide”, a completat acesta.

Grupul Pfizer şi partenerul său german, compania BioNTech SE, sunt primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă şi care vizează un vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus.

Cele două companii au anunţat, de asemenea, că nu au detectat deocamdată niciun motiv serios de îngrijorare legat de siguranţa vaccinului şi se aşteaptă să obţină aprobarea de utilizare în regim de urgenţă din partea autorităţilor din Statele Unite spre sfârşitul acestei luni.

Anunțul companiei americane reprezintă o primă victorie importantă obţinută în lupta împotriva pandemiei care se face răspunzătoare de pierderea a peste 1 milion de vieți, afectând grav economia mondială şi bulversând viaţa de zi cu zi a oamenilor din lumea întreagă.

Dacă vaccinul dezvoltat de grupul Pfizer va fi autorizat, el va deveni disponibil într-o primă fază într-un număr limitat de doze. Multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns, inclusiv aceea despre perioada de timp pentru care noul vaccin oferă protecţie. Cu toate acestea, anunţul de luni oferă o rază de speranţă comunităţii internaţionale legată de posibilitatea ca şi alte vaccinuri create împotriva noului coronavirus, aflate în prezent în etapa de dezvoltare, să fie eficiente.

Comisia Europeană a anunțat la 8 octombrie că a aprobat al treilea contract încheiat cu o companie farmaceutică, Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale concernului Johnson & Johnson .

Comisia a semnat deja un contract cu AstraZeneca și cu Sanofi-GSK și a încheiat discuții preliminare pozitive cu CureVac, BioNTech-Pfizer și Moderna.

La 17 iunie, Executivul european a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării și punerii la dispoziție a unor vaccinuri eficiente și sigure împotriva COVID-19.

În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma acordurilor de achiziție în avans. Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi achiziționate efectiv de statele membre.

Întrucât costul ridicat și rata ridicată de eșec fac ca investiția într-un vaccin împotriva COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite prin urmare realizarea unor investiții care, în caz contrar, probabil că nu ar fi efectuate.

Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obține oriunde în lume, nu doar în Europa.

Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Executivul european a strâns aproape 16 miliarde de euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea de la nivel mondial pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru redresarea economică mondială, și și-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX pentru accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 la prețuri accesibile, pretutindeni pe glob.

De asemenea, ca parte a unui efort al Team Europe, Comisia a anunțat o contribuție de 400 de milioane de euro sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!