Cristian Bușoi, raportor al PE pentru programul de Sănătate al UE, recomandă vaccinarea antigripală pentru a „diminua presiunea enormă de pe umerii sistemelor sanitare”
Eurodeputatul Cristian Bușoi, coordonatorul programului de Sănătate al UE, EU4Health, recomandă vaccinarea împotriva virusului gripal pentru protejarea sănătății individuale și colective, precum și pentru „a diminua presiunea enormă de pe umerii sistemelor sanitare” din UE, greu încercate de pandemia de coronavirus.
Declarația eurodeputatului român a survenit în contextul participării la reuniunea miniștrilor sănătății din UE, alături de comisarii europeni Margaritis Schinas și Stella Kyriakides și președinția germană a Consiliului, reprezentată de ministrul sănătății, Jens Spahn.
„Vaccinarea înainte de debutul sezonului gripal este cea mai puternică armă pe care o avem pentru a diminua presiunea enormă de pe umerii sistemelor sanitare din Uniune. Este una dintre concluziile în urma întâlnirii cu miniștrii Sănătății din UE, la care am participat astăzi împreună cu vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, comisarul pe Sănătate, Stella Kyriakides și Jens Spahn, ministrul Sănătății din Germania, țară care deține președinția UE”, scrie Cristian Bușoi, într-o postare pe Facebook.
În acest sens, Cristian Bușoi precizează că „promovarea vaccinării și dezvoltarea de noi vaccinuri eficiente și sigure sunt puncte importante și în Programul de Sănătate al UE” de care este responsabil și care „va merge luna viitoare la votul final în Parlament”, unde eurodeputații speră că voor obține „un buget majorat peste cele 1,7 miliarde de euro stabilite de Consiliul European”.
De asemenea, eurodeputatul român atrage atenția că până la intrarea în vigoare a acestui program, „fiecare dintre noi poate ajuta sistemul de sănătate dacă este responsabil și se protejează împotriva gripei sezoniere”.
„Aveți încredere în medicii dumneavoastră de familie, cereți-le informații despre vaccinul antigripal și imunizați-vă! Vă protejați astfel pe dumneavoastră, pe cei dragi dumneavoastră și ajutați medicii care fac în această perioadă eforturi imense în lupta cu COVID-19”, este îndemnul adresat de Cristian Bușoi cetățenilor români și europeni.
Prin programul „UE pentru sănătate” , Comisia Europeană a propus alocarea a 9,4 miliarde de euro în consolidarea sistemelor de sănătate. Pentru acest program, finanțarea ar trebui să provină parțial de la bugetul UE (1,7 miliarde EUR) și parțial prin intermediul veniturilor alocate externe, care provin din operațiunile de împrumut ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind Instrumentul UE de redresare economică (7,7 miliarde EUR). Pentru niciunul dintre obiectivele menționate în program nu va exista o alocare prealabilă.
Cu toate acestea, în urma Consiliului European din 17-21 iulie, când s-a ajuns la un acord privind un amplu plan de 1.824 de miliarde de euro (CFM 2021-2027 și Next Generation EU) s-a decis tăierea masivă a 7,7 miliarde de euro a fondurilor destinate sănătății din planul de recuperare Next Generation EU.
Programul „UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.
Sursa: caleaeuropeana.ro