Cristian Bușoi, președintele pentru industrie și cercetare din PE: Vești bune pentru lupta europeană cu pandemia. AstraZeneca își mărește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a anunțat că AstraZeneca își va mări capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.
”Apreciez că apelurile mele și ale colegilor mei pentru sporirea capacităților de producție și urgentarea livrărilor de vaccin au fost ascultate și se concretizeză prin acest acord între cele două companii. Avem nevoie să lucrăm împreună: cercetători, producători, Parlamentul European și Comisia Europeană și să creăm cât mai repede o capacitate strategică de vaccinuri anti COVID-19 în Uniunea Europeană, care să răspundă sigur și eficient inclusiv noilor tulpini ale coronavirusului”, a precizat eurodeputatul român într-un comunicat de presă.
Astfel, AstraZeneca și IDT Biologika au anunțat că ”explorează opțiuni” pentru a accelera producția de vaccin AstraZeneca COVID-19 în al doilea trimestru al anului 2021, pentru a sprijini nevoile imediate de vaccinare ale Europei în timpul pandemiei.
Cele două companii, AstraZeneca și IDT Biologika, intenționează să investească și în extinderea capacității de producție a IDT Biologika din Germania și să construiască până la cinci bioreactoare de 2.000 de litri, capabile să livreze zeci de milioane de doze de vaccin AstraZeneca Covid-19 pe lună.
Se estimează că noua facilitate va fi operațională până la sfârșitul anului 2022 și va fi capabilă să producă și alte vaccinuri cu un proces de fabricație similar, extinzând capacitatea internă de producție a vaccinurilor în Europa.
În ceea ce privește un răspuns eficient pentru combaterea noilor variante ale SARS-CoV-2, Comisia Europeană a propus deja un plan de acțiune pentru a pregăti Uniunea Europeană în fața amenințărilor în creștere venite din partea mutațiilor noului coronavirus.
Prin noul Plan european de pregătire în domeniul bioapărării împotriva variantelor virusului care cauzează COVID-19, denumit ”Incubatorul HERA”, UE își propune să aducă împreună cercetători, companii din domeniul biotehnologiei, producători și autorități publice din Uniunea Europeană și de la nivel global pentru a depista noi variante, pentru a oferi stimulente vizând crearea de vaccinuri noi și adaptate, pentru a accelera procesul de aprobare a acestor vaccinuri și pentru a asigura sporirea capacităților de producție.
Sursa: caleaeuropeana.ro