Cristian Bușoi, președintele Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din PE: Prevenirea cancerului și îngrijirea bolnavilor, măsuri prin care putem crește rata de supraviețuire până la 75% până în 2030

Cristian Bușoi, președintele Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din PE: Prevenirea cancerului și îngrijirea bolnavilor, măsuri prin care putem crește rata de supraviețuire până la 75% până în 2030

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) președintele Intergrupului pentru luptă împotriva cancerului din Parlamentul European a participat marți la reuniunea Grupului de lucru pentru combaterea cancerului în România.

Cu acest prilej, europarlamentarul român, care deține și funcția de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlmaentul European, a subliniat nevoia de a acorda mai multă atenție prevenirii, tratamentului și îngrijirii bolnavilor, precum și supraviețuitorilor în fața acestei boli necruțătoare, acestea fiind măsuri prin care se poate crește rata de supraviețuire până la 75% în 2030, comparativ cu 47%, cât este în prezent.

În egală măsură, Crisitan Bușoi a amintit că Planul european de luptă împotriva cancerului va utiliza toate instrumentele de finanțare disponibile, un total de 4 miliarde euro, care vor fi alocate acțiunilor de combatere a cancerului.

”O bună parte din acești bani, 1,25 miliarde euro, vin din EU4Health, Programul de Sănătate al Uniunii pentru care sunt responsabil și unde împreună cu colegii mei, am reușit să impun lupta împotriva cancerului ca prioritate absolută. Cancerul este și în topul priorităților Programului de Cercetare și Inovare al UE, Horizon Europe. Acesta ar putea furniza 2 miliarde de euro pentru a sprijini misiunea împotriva bolii, pe care am propus-o ca responsabil al Comisiei de sănătate pentru programul Orizont Europa”, a mai spus Bușoi, completând astfel lista programelor europene care cuprind acțiuni de combatere a cancerului, boală care a răpit în 2018 peste 50.000 de vieți în România.

”În același timp Erasmus +, Institutul European pentru Tehnologie și Marie Skłodowska-Curie ar putea furniza până la 500 de milioane euro, în total, pentru proiecte în domeniul educației, formării și cercetării în domeniul cancerului. Nu în ultimul rând, Programul Europa digitală se va concentra pe investiții digitale și date electronice, oferind un sprijin financiar de până la 250 milioane euro pentru proiectele legate de cancer”, a conchis eurodeputatul român.

Comisia Europeană a lansat la începutul lunii februarie Planul european de luptă împotriva cancerului, un pilon cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății.

La distanță de câteva zile, Executivul european a anunțat Planul de acțiune SAMIRA – Agenda strategică privind aplicațiile medicale cu radiații ionizante .

Planul de acțiune SAMIRA urmărește să îmbunătățească coordonarea la nivelul UE, să asigure faptul că tehnologiile radiologice și nucleare continuă să genereze beneficii pentru sănătatea cetățenilor UE și va contribui la combaterea cancerului și a altor boli.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”