Cristian Bușoi, președintele Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din PE: Trebuie să reducem inegalitățile care există pentru investigații, diagnostic și tratament între statele membre

Cristian Bușoi, președintele Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din PE: Trebuie să reducem inegalitățile care există pentru investigații, diagnostic și tratament între statele membre

Stă în puterea noastră să creăm un cadru legislativ solid pentru a îmbunătăți viața pacienților cu cancer, a ușora munca medicilor și a ridica povara pe care o reprezintă cancerul asupra societății, a transmis raportorul PE pentru programul de Sănătate al UE, EU4Health, Cristian Bușoi (PNL, PPE), președinte al Intergrupului pentru luptă împotriva cancerului din Parlamentul European, în cadrul primei reuniuni a acestui grup.

Intergrupul pentru Lupta împotriva Cancerului din Parlamentul European, grup care a fost creat la inițiativa Coaliției Europene a Pacienților cu Cancer (ECPC) – cea mai mare asociație care reunește sub umbrela sa pacienții cu cancer din Europa – și este format din eurodeputați ai tuturor familiilor politice.

”Cancerul nu cunoaște limite. Cancerul nu ține cont de vârstă sau de statutul social. Cancerul pare astăzi cel mai de temut ucigaș cunoscut. Unul din patru decese din Europa au drept cauză cancerul”, a atras atenția Bușoi în interveția sa online .

Eurodeputatul român le-a propus comegilor săi ca reuniunile Intergrupului pentru luptă împotriva cancerului din Parlamentul European să aibă loc de cel puțin patru ori pe an și să existe o legătură permanentă cu Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC).

”Misiunea noastră este una fermă: să reducem inegalitățile care există pentru investigații, diagnostic și tratament între stalele membre, să obținem mai mulți bani pentru cercetare și descoperirea de noi terapii și să învingem cancerul. Munca noastră trebuie să încurajeze schimbul de opinii, de bune practici și accesul la informații directe cu privire la modul în care cancerul afectează statele membre și modul în care este reglementat tratamentul împotriva maladiei. Numai așa vom identifica problemele și vom putea propune soluții reale, aplicabile, care să ajute pacienții și medicii”, a explicat Cristian Bușoi.

Acesta a transmis că ”o țintă personală o reprezintă eradicarea cancerului pediatric și sunt hotărât să mă folosesc de toată influența instituțională pe care o am ca raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al Uniunii pentru a duce la îndeplinire acest obiectiv”.

Intergrupul pentru lupta împotriva cancerului servește drept forum și oferă europarlamentarilor posibilitatea de a se implica și mai mult în dialogul cu pacienții bolnavi de cancer, cu supraviețuitorii și cu cei care au grijă de ei, cu medicii și cu cercetătorii, cu cei responsabili de elaborarea politicilor de sănătate, cu liderii din industria sănătății, cu societatea civilă, în general, cu guvernele și cu instituțiile naționale.

Complementar, Parlamentul European a decis la mijlocul lunii iunie să înființeze o comisie specială destinată luptei împotriva acesti boli, consolidând astfel planul european pentru combaterea cancerului.

Această comisie specială pentru combaterea cancerului are sarcina specifică de a evalua oportunitățile UE de a lua măsuri concrete, de a identifica legislația și alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului și căutarea celor mai bune modalități de a sprijini cercetarea.

În fiecare an, în Uniunea Europeană 3,5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer, o boală complexă cauzată de o combinație de factori multipli, inclusiv predispoziția genetică, influențele mediului sau ale stilului de viață și agenți infecțioși.

Până în 2035, cazurile de cancer s-ar putea dubla și, în absența unor măsuri suplimentare, această boală ar putea deveni principala cauză de deces în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, 40 % din totalul cazurilor de cancer pot fi prevenite dacă se implementează recomandările de reducere a riscului, astfel cum se prevede în Codul european împotriva cancerului.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…