Cristian Bușoi, președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului din PE, pledează pentru oncologie personalizată: Suntem datori să le oferim pacienților o viață lungă și îngrijire de calitate
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului din Parlamentul European, pledează pentru oncologie personalizată.
Acesta a participat luni la dezbaterea internă, care a reunit reprezentanți ai Comisiei Europene, pacienți și reprezentanți ai industriei am discutat despre progresele pe care le-au făcut țările UE în acest domeniu, provocările pe care trebuie să le depășim și soluțiile pe care le avem.
Acesta a amintit că Uniunea Europeană și-a asumat lupta împotriva cancerului și a acordat acesteia o finanțare fără precedent în Europa, nu doar prin planul european de luptă împotriva acestei boli în valoare de 4 miliarde de eruo, dar și prin programul EU4Helath și Orizont Europa.
”Mai departe avem nevoie de cercetători, medici și industrie care să lucreze împreună alături și pentru pacienți, dar și de bugetarea adecvată a cercetării. Finanțarea cercetării la nivelul UE reprezintă doar aproximativ 10% din investiția totală în cercetarea biomedicală din Europa. Prea puțin pentru nevoile curente, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, a tras un semnal de alarmă Bușoi.
Eurodeputatul a explicat că Parteneriatul pentru Medicină Personalizată, care va fi stabilit în 2023 în cadrul Orizont Europa, va evidenția ”prioritățile pentru cercetare și educație, va sprijini proiecte de cercetare și va face recomandări pentru o mai bună integrare a medicinei personalizate în practica clinică.”
”Noi proiecte de colaborare în calculul de înaltă performanță și inteligența artificială sunt și ele anunțate de Executivul european pentru a sprijini deciziile de tratament și a promova medicina personalizată. Un registru al inegalităților de cancer care va identifica disparitățile și inegalitățile în îngrijirea cancerului între statele membre și regiuni este de asemena în plan și sunt un susținător al acestuia. O mai bună cooperare între statele membre, dar și la nivel regional și local este în același timp esențială și va asigura valoare adăugată pentru politicile de sănătate inovatoare și durabile”, a subliniat Cristian Bușoi.
În încheiere, președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului a subliniat că ”suntem, așadar, datori să protejăm ceea ce funcționează și să reparăm acolo unde există erori pentru ca pacienții cu cancer să aibă șanse mai mari la o viață lungă și îngrijire de calitate.”
Emblematicul program al Uniunii Europene EU4Helath, un pilon al Uniunii Sănătății, a intrat în vigoare la 26 martie , după ce a primit avizul pozitiv din partea Consiliului Uniunii Europene, la 17 martie, și din partea Parlamentului European, la 9 martie .
Acesta este pus în aplicare de noua Agenție Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital, a cărei activitate a început la 1 aprilie.
Cu un buget de 5,1 miliarde de euro, EU4Health va contribui la consolidarea rezilienței sistemelor de sănătate, urmărind, în egală măsură, să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane în toate politicile și activitățile Uniunii, în conformitate cu abordarea ”O singură sănătate” (One Health).
Propus de Comisie la 28 mai 2020, programul este răspunsul UE la pandemia de COVID-19, care a avut un impact major asupra personalului medical, a pacienților și a sistemelor de sănătate din Uniune.
”UE pentru sănătate” este, din punct de vedere financiar, cel mai mare program al UE în domeniul sănătății și va oferi finanțare țărilor UE, organizațiilor din domeniul sănătății și ONG-urilor.
Programul ”UE pentru sănătate” își propune:
- să îmbunătățească și să promoveze sănătatea în Uniune;
- să protejeze cetățenii Uniunii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății;
- să amelioreze disponibilitatea, accesibilitatea și caracterului abordabil al medicamentelor, al dispozitivelor medicale și al produselor relevante în situații de criză;
- să consolideze sistemele de sănătate, reziliența acestora și utilizarea eficientă a resurselor.
Sursa: caleaeuropeana.ro