Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie din PE: Fondul european de apărare este inițiativa cheie pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea capacităților de apărare

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie din PE: Fondul european de apărare este inițiativa cheie pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea capacităților de apărare

Apărarea și securitatea au devenit priorități ale Uniunii Europene, după un deceniu de declin sistematic și reduceri majore ale cheltuielilor, a afirmat miercuri europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Bușoi a participat la evenimentul de lansare a Fondului European de Apărare (FED) și a Programului de lucru FED pentru 2021, subliniind că “industria europeană de apărare folosește astăzi printre cele mai avansate tehnologii din lume, însă suntem încă în urmă cu exporturile de echipamente și cheltuielile cu cercetarea în domeniul apărării”.

“Există însă speranță! Fondul european de apărare este inițiativa cheie a Comisiei de a sprijini, din bugetul UE, cercetarea, colaborarea și dezvoltarea capacităților de apărare”, a adăugat el.

“Parlamentul European, în ansamblul său, și Comisia pentru Industrie și Cercetare pe care o conduc au lucrat pentru ca FED să sprijine toate entitățile care participă la consolidarea industriei de apărare, în special IMM-urile care ajută la îmbunătățirea lanțului de aprovizionare în domeniul apărării”, a asigurat Cristian Bușoi (PNL, PPE).

Comisia Europeană a adoptat miercuri un pachet de decizii de sprijinire a competitivității și a capacității de inovare a industriei de apărare a UE, care dau startul primul program de lucru anual al Fondului european de apărare, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro .

Astfel, potrivit executivului european, adoptarea FED deschide calea pentru lansarea imediată a 23 de cereri de propuneri pentru o finanțare totală de 1,2 miliarde EUR din partea UE în sprijinul proiectelor de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării în colaborare.

În plus, în cadrul programului precursor al FED, Programul european de dezvoltare a industriei de apărare (EDIDP), au fost selectate pentru finanțare 26 de noi proiecte cu un buget de peste 158 de milioane de euro, România fiind implicată în cinci dintre aceste proiecte. În plus, două proiecte majore de dezvoltare a capacităților au primit o subvenție de 137 de milioane de euro acordată direct în cadrul EDIDP.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 O informație care dă fiori...

2 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

3 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

4 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…

5 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump