Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE: Programul spațial al UE are o importanță strategică pentru suveranitatea tehnologică a Europei
Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), în calitate de președinte al Comisiei pentru Cercetare și Industrie din Parlamentul European, a participat la lansarea și intrarea în vigoare a Programului spațial al UE, ce are ca prioritate tranziția digitală și tranziția verde.
Conferința a fost găzduită de Comisia Europeană, Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial (EUSPA) și Agenția Spațială Europeană (ESA), iar la eveniment au participat lideri importanți la nivel european, între care comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, ministrul pentru Știință și Tehnologie din Portugalia, Manuel Heitor, directorul general pentru Apărare și Spațiu, Timo Pesonen, directorul general al ESA, Josef Aschbacher și directorul executiv al EUSPA, Rodrigo da Costa.
„Programul spațial al UE are o importanță strategică pentru suveranitatea tehnologică a Europei și pentru securitatea și economia UE. 10% din economia europeană depinde deja de serviciile spațiale, iar noi trebuie să fim acum suficient de ambițioși să creștem acest procent și să devenim lideri în sectorul spațial la nivel mondial și să creăm modele de afaceri bazate pe date spațiale”, a transmis Cristian Bușoi.
De asemenea, europarlamentarul liberal semnalează că este nevoie de un buget solid: „Nimic nu va fi însă posibil fără un buget solid, iar negocierile pentru următorul CFM 2021-2027 au ținut cont de ambiția noastră. Sectorul spațial se află în centrul unei revoluției tehnologice și poate consolida baza industrială a UE, transformând în practică prioritățile politice ale UE: Acordul verde, era digitală, recuperarea și reziliența UE.”
Potrivit deputatului european, „Uniunea trebuie să fie pregătită să integreze tehnologiile spațiale ale UE, datele și serviciile în programele naționale și în planurile de recuperare și reziliență și să maximizeze beneficiile activelor spațiale ale UE Galileo, Copernicus în fiecare stat membru.”
„Parlamentul European a acordat și va acorda întotdeauna o mare importanță sectorului spațial, care va contribui fără doar și poate la rezistența și siguranța generației care urmează. Iar obligația noastă este să îi lăsăm acestei generații o moștenire sigură și solidă, pe care să se poată baza”, a conchis acesta.
Sursa: caleaeuropeana.ro